Jurnalista Natalia Morari: Pe lângă incompetenţă, guvernarea PAS dovedeşte şi o atitudine laşă în raport cu cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Morari

Jurnalista Natalia Morari se arată dezamăgită de modul în care puterea de la Chişinău, în frunte cu preşedintele Maia Sandu, guvernează Republica Moldova. Morari consideră că treburile merg prost în ţară nu doar din cauza războiului, dar şi din cauza incompetenţei PAS.

„După ultima mea emisiune, în care am ascultat atâţia oameni simpli care povesteau cât de complicată este viaţa lor şi cum se simt ignoraţi de actuala guvernare, m-am gândit că poate ar trebui să existe în codul penal infracţiunea de escrocherie electorală, o formă prin care cei care înşală în acest mod oamenii să răspundă şi în faţa legii, nu doar electoral. Poate în acest fel politicienii noştri ar înceta să mintă electoratul în alegeri, am avea nişte campanii electorale mai corecte şi cinstite faţă de cetăţeni, iar aceştia nu ar mai fi nevoiţi să aştepte 4 ani pentru a-i pedepsi pe cei care i-au înşelat”, a scris Natalia Morari pe Facebook.

Morari e de părere că „este absolut dezgustător şi cinic” modul cum au evoluat sloganurile PAS după un an de guvernare, „de la “vom aduce vremurile bune” şi “noi vom fi responsabili de tot ce este în ţară”, la justificări că totul se întâmplă doar din cauza războiului şi a pandemiei”.

„Războiul a început la sfârşit de februarie, când preţurile deja au luat razna, contractul la gaz era deja negociat în modul dezastruos etc. Pe lângă incompetenţă, guvernarea dovedeşte şi o atitudine necinstită şi laşă în raport cu cetăţenii. Probabil o asumare a modului prost în care sunt gestionate unele instituiţii, inclusiv cele care au legătură directă cu gestionarea preţurilor, o remaniere guvernamentală, ar fi fost mai eficientă şi cinstită în raport cu cetăţenii”, a spus Morari.

„Un efect legat contextual de război este faptul că a adus ţara noastră şi Ucraina mai aproape de UE; este de apreciat modul în care guvernarea s-a adaptat la acest context, dar chiar şi în acest caz PR-ul a cam îngropat realismul. S-a observat din nou o încercare de a li se ridica în mod exagerat oamenilor aşteptările, o comunicare euforică, în care foarte puţin li s-a explicat oamenilor că e vorba de mulţi ani care vor trece până vom adera la UE, că va fi nevoie de sprijinul lor pentru reformele grele care urmează. Este însă foarte puţin probabil ca PAS să fie partidul care va integra Moldova în UE, deoarece cu aşa gen de atitudine de aroganţă, desconsiderare a problemelor cetăţenilor, comunicare deficitară, este greu de crezut că guvernarea actuală va obţine suportul lor pentru reformele grele care urmează”, a declarat jurnalista.

Potrivit ei, „PAS comite greşeala majoră pe care au făcut-o guvernările AIE - ridică enorm aşteptările oamenilor, apoi, în momentul critic, încep să se justifice şi să dea vina pe alţii pentru nereuşite, în timp ce oamenii rămân cu problemele nerezolvate şi cu o nouă dezamăgire. Iar dezamăgirea pe care o au acum este probabil cea mai dureroasă, pentru că nu au alternativă cu care să înlocuiască actualul partid de guvernare şi sunt condamnaţi să trăiască în mizerie sau să plece din ţară.”

„Cred că asta e şi unul dintre motivele pentru care partidul de guvernare este desprins de realitate şi este foarte departe de problemele reale ale oamenilor, dar mai sunt şi altele, cum ar fi: lipsa unei concurenţe politice, lipsa de atitudine critică din partea societăţii civile, cenzura sau autocenzura practicată de multe instituţii media care evită să critice guvernarea atunci când aceasta greşeşte, o atitudine prea îngăduitoare din partea partenerilor externi în raport cu unele încălcări extrem de grave în ceea ce priveşte statul de drept, separaţia puterilor în stat, politizarea instituţiilor, încălcarea drepturilor omului”, a menţionat Morari.

Ea consideră că „cetăţenii tac şi rabdă deocamdată, pentru că au investit enorm în actuala guvernare şi nu sunt gata să se împace cu dezamăgirea uriaşă care se prefigurează, poate încă speră la minuni, deşi ştim cu toţii ce minuni ne-au adus politicienii din care am făcut icoane sau eroi.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite