Jurnalist ucrainean, despre negocierile dintre Chişinău şi Gazprom: Au demonstrat că Moscova foloseşte gazele ca pe o armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Kremlinul continuă să prefacă gazele în armă. Moldova deja şi-a luat doza de sperietură, e rândul Ucrainei, consideră într-o expunere mediatică cunoscutul formator de opinie de la Kiev Vitalii Portnikov, citat de IPN.

Chiar dacă prelungirea preliminară pe un termen de cinci ani a contractului între Gazprom şi Moldovagaz a avut loc în baza formulei de calculare a preţului propusă de partea moldovenească, şi s-a acceptat un audit a datoriei moldoveneşti, la fel ca şi stabilirea unui grafic de stingere a datoriei, Vitalii Portnikov consideră că negocierile au demonstrat că Kremlinul foloseşte gazele ca pe o armă.

Însuşi faptul că subiectul a provocat o controversă virtuală între europeanul Josep Borrell şi demnitarul de la Kremlin Dmitri Peskov dovedeşte că nu se poate vorbi despre o dispută pe subiecte energetice, consideră expertul.

Lucrurile chiar se limpezesc dacă comparăm abordările diferite ale Gazpromului faţă de contractele cu Ungaria şi Moldova. În primul caz a fost propusă o înţelegere de 15 ani, cu condiţia ca livrările să se facă ocolind sistemul ucrainesc de transportare a gazelor. La doar câteva zile după încheierea contractului, Gazpromul a încetat să pompeze gaze pentru Ungaria prin ţevile ucraineşti, deşi continuă să achite plata pentru tranzitarea volumelor stabilite în contractul de tranzitare ruso-ucrainean. Adică, vorba e despre pură politică, fără niciun amestec energetic, raţionează Vitalii Portnikov.

În condiţiile creşterii preţurilor la gaze de la burse şi a nervozităţii pe piaţă, Gazpromul i-a acordat Ungariei scadenţe considerabile în schimbul antrenării guvernului acestei ţări în crearea viitorului blocaj energetic al Ucrainei. Şi asta chiar dacă premierul Viktor Orban, cu bine ştiutele lui relaţii personale cu preşedintele rus Vladimir Putin, se află în preajma unei confruntări electorale cu opoziţia unită, decisă să schimbe componenţa legislativului.

În cazul Moldovei e altă abordare, de intimidare. Moscova nu o dată a spus că această ţară va plăti pentru participarea preşedintei Maia Sandu la summitul Platformei Crimeea. Cea mai proaspătă declaraţie în acest sens aparţine Valentinei Matvienko, şefa Consiliului Federaţiei, în cadrul întrevederii cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Chiar dacă la momentul respectiv Moldova şi Gazprom se aflau în toiul negocierilor!

Conducătorii moldoveni au fost intimidaţi nu numai cu faptul datoriei. Spre deosebire de Ungaria, iniţial cu Moldova pur şi simplu s-a refuzat încheierea oricărui contract de lingă durată. Se propunea un acord de un an, acceptând în cele din urmă cinci ani. Spre deosebire de Ungaria, Moldovei i s-a propus un preţ de bursă pentru gazele aduse pe ţeavă. Concomitent, mediile ruseşti dădeau de înţeles că Moldovei nu-i fac bine relaţiile strânse cu Ucraina. Iar cel mai bine e ca gazele să facă parte din Torentul turcesc, chiar dacă pentru aceasta e necesară o branşă a acestuia, prin România.

Astfel, Moldova îi serveşte Kremlinului drept exemplu că se poate conta pe preferinţe energetice doar prin acordul de a participa în crearea condiţiilor de presiune asupra Kievului. Dacă nu – te aşteaptă un ştreang al datoriilor, insuficienţă de gaze, o înrăutăţire a situaţiei sociale şi o criză economică. Asta e formula intimidării, conchide expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite