Iurie Leancă speră că „problemele tehnice“, cum a botezat embargoul pus de ruşi pe vinurile moldoveneşti, vor fi rezolvate până pe 20 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Iurie Leancă speră că exporturile de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă vor fi reluate în timpul apropiat. „Pe data de 20 noiembrie, sper să am o întrevedere cu premierul Dmitri Medvedev şi mi-aş dori ca până atunci să fie rezolvată problema vinurilor“, a declarat premierul într-un interviu pentru „Adevărul“.

Premierul Iurie Leancă sugerează că problema embargoului ar putea avea o soluţie până pe 20 noiembrie, când speră să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Întrebat dacă ne-am putea aştepta şi la un embargo asupra legumelor şi fructelor, premierul a răspuns că „deocamdată, nu avem motive să credem că ar putea fi aplicate decizii de suspendare a exportului de alte produse moldoveneşti“.

„Mi-aş dori şi eu să ştiu când exact vor fi reluate exporturile. Aţi văzut că în limbajul pe care l-am folosit nu a fost prezent cuvântul embargo. Am convenit cu premierul rus Dmitri Medvedev şi alţi oficiali de la Moscova, să folosim o altă expresie – «probleme tehnice». Au fost multe vizite şi discuţii, la nivel de experţi, la Chişinău şi la Moscova. Aşteptăm, cât mai repede, o decizie a autorităţilor ruse privind reluarea exporturilor de vinuri moldoveneşti, nu dorim să pierdem această piaţă enormă. Pe data de 20 noiembrie, sper să am o întrevedere cu premierul Medvedev şi mi-aş dori ca până atunci să fie rezolvată problema vinurilor“, a declarat Iurie Leancă, în interviul pentru „Adevărul“.

Serviciul Sanitar rus Rospotrebnadzor a interzis, pe 10 septembrie, importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova. Ghenadi Onişcenko, fostul şef al instituţiei de la Moscova, a motivat decizia autorităţilor ruse prin faptul că vinurile moldoveneşti ar conţine substanţe nocive. În acelaşi timp, experţii au calificat gestul drept presiuni asupra Republicii Moldova în preajma Summitului Parteneriatului Estic, din 28-29 noiembrie, de la Vilnius, unde ţara noastră urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE.

INTERVIU AUDIO Premierul moldovean Iurie Leancă: „Prin Uniunea Europeană, va fi o unire firească a Republicii Moldova cu România“

Interesele şi capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite