Iulian Rusu, numit director al Centrului Naţional Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Rusu FOTO IPN
Iulian Rusu FOTO IPN

Centrul Naţional Anticorupţie are director nou. Este vorba despre Iulian Rusu, care în prezent este secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Numirea acestuia a fost aprobată astăzi de către Parlament cu votul deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate. Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor nu a susţinut candidatura, iar fracţiunea Partidului Şor nu a fost prezentă la şedinţă, transmite IPN.

În runda întrebări-răspunsuri, deputatul BCS Vlad Batrîncea s-a interesat cum, în condiţiile în care deputaţii au fost în vacanţă, a fost organizat concursul şi câţi candidaţi s-au înscris la el.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, i-a replicat că „vacanţa a afectat memoria colegilor”. Or, legea a fost modificată. Conform prevederilor în vigoare, directorul CNA se numeşte de Parlament la iniţiativa a 20 de deputaţi. Aceasta a mai spus că personal nu are nici un dubiu faţă de integritatea lui Iulian Rusu.

Vlad Batrîncea a insistat că, în lipsa unui concurs, nu poate fi vorba despre competitivitate. „Astăzi 20 de deputaţi pot decide singuri cine este director. A fost sfidată democraţia în stat, dar şi recomandările partenerilor internaţionali”, a mai spus deputatul. Potrivit lui, promovarea în funcţii prin concurs este o cutumă internaţională.

Deputaţii din BCS l-au întrebat pe candidat referitor la discuţiile pe care acesta le-a avut cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, care au fost făcute publice de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Iulian Rusu a declarat că legea protejează comunicările private, iar informaţia dintr-un dosar care nu a fost finalizat nu se face publică. Astfel că ceea ce a făcut Alexandr Stoianoglo este ilegal şi neprofesionist.

„Cu privire la conţinut – la acea etapă eram activ implicat în monitorizarea evenimentelor din sectorul justiţiei, ca reprezentant al societăţii civile. Or, asta îmi era menirea – să explic societăţii foarte clar ce se întâmplă în Procuratura Generală şi Procuratura Anticorupţie. Mesajele pe care le-am transmis domnului Morari  nu erau altceva decât să-i explice în detalii (dacă este persecutat sau dacă familia lui este persecutată) întrebări generale”, a mai spus Iulian Rusu. Potrivit lui, orice persoană are dreptul la apărare şi la prezumţia nevinovăţiei, regulă pe care a aplicat-o şi atunci când a comunicat cu Viorel Morari.

Iulian Rusu a mai spus că în funcţia de director va pune accentul pe prevenţie şi pe transparenţă, în special acolo unde circulă multe fonduri. În urma unei analize a dosarelor existente, va propune soluţii legislative şi de alt ordin pentru a nu permite licitaţii trucate, pentru a asigura un control al persoanelor juridice care participă în contractele cu statul. Pentru a stârpi corupţia la nivel mic, vede ca soluţie excluderea lichidităţilor şi aplicarea peste tot a tranzacţiilor electronice.

Iulian Rusu a fost numit director CNA pentru un termen de cinci ani, începând cu data de 7 februarie.

Fostul director CNA, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament pe 18 noiembrie, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activităţii CNA pentru perioada ianuarie 2016 - septembrie 2021, activitatea în prevenirea corupţiei fiind calificată nesatisfăcătoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite