Ion Ceban afirmă că prin interzicerea propagandei ruse s-a încălcat Constituţia: Există legislaţie care prevede libertatea de exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă multiplele încălcări ale legislaţiei naţionale, prin completările la Codul Audiovizualului prin care a fost retras dreptul de a retransmite programele informativ-analitice, politice şi militare de la posturile de televiziune ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, s-a făcut uz de încălcarea Constituţiei pentru a face ceea ce nu a vrut să facă preşedintele Republicii Moldova.

Declaraţia a fost făcută de către Ion Ceban, secretar al preşedintelui Republicii Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

În cadrul dezbaterilor Ion Ceban a spus că la o întâlnire a şefului statului, Igor Dodon, cu ambasadorii misiunilor diplomatice acreditaţi la Chişinău, inclusiv al SUA şi al UE, aceştia au menţionat că au fost şi sunt împotriva interzicerilor de acest gen, deşi nu crede că Occidentul nu a jucat un rol în acest sens. Ion Ceban spune că este adeptul „cenzurii” de la telecomandă, atunci când selectezi programul care îţi place, priveşti ceea ce te interesează şi că aceasta ar fi singura abordare corectă.

Secretarul preşedintelui susţine că ceea ce s-a făcut este o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece fiecare are dreptul la informaţie. 

„Există legislaţie care prevede libertatea de exprimare şi nu este nevoie ca cineva să intervină pentru a da unele sau altele aprecieri. Pentru că tot aşa putem aprecia ca fiind relevante sau irelevante unele posturi de televiziuni din alte părţi ale lumii la care are acces astăzi publicul larg, inclusiv din Moldova. Trebuie să lăsăm oamenii să decidă ce fel de emisiuni, posturi de televiziuni preferă să privească”, a opinat Ion Ceban.

Ion Ceban crede că acest lucru s-a făcut pentru a închide multe dintre posturile de televiziune, inclusiv locale, care retransmiteau o mare parte a programelor ruseşti, iar din cauza noilor modificări nu vor putea realiza produsul autohton cerut de lege. 

„Începi prin a închide pe cel care îţi displace. Eu am fost şi rămân pe poziţie că dreptul la existenţă trebuie să-l aibă orice post de televiziune, indiferent de politica editorială pe care o are. Dar asta nu înseamnă că trebuie să pledăm pentru închiderea acestor posturi de televiziune”, a declarat secretarul preşedintelui.

În opinia lui Ion Ceban, modificările la legislaţia audiovizuală s-au făcut pentru a tensiona relaţiile cu partenerul strategic Federaţia Rusă şi pentru a promova interesele partenerilor occidentali. Potrivit lui, mai puţin influenţează un post de televiziune din afara ţării asupra cetăţeanului, decât coruperea acestuia care se practică „la greu” în Republica Moldova. 

„Până la urmă, toată chestia asta va funcţiona ca şi bumerang pentru guvernare, chiar dacă a vrut să placă cuiva în Occident. Pretindem că trăim într-o ţară democratică, respectiv trebuie să avem abordări democratice”, a conchis Ion Ceban.

Completările la Codul Audiovizualului prin care este interzisă retransmiterea unor anumite programe din afara ţării au fost adoptate de Parlament în data de 12 decembrie 2017. Promulgarea noilor norme legislative s-a făcut prin suspendarea temporară de către Curtea Constituţională a preşedintelui Republicii Moldova, care a declarat că nu le va promulga.  

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, constituie ediţia a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite