Investigaţie RISE: Mihai Ghimpu intenţionează să ridice o clădire de birouri în centrul Chişinăului în locul unui monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Investigaţia jurnaliştilor de la RISE Modlova face referire la compania Eurosim SRL fondată de liderul PL, Mihai Ghimpu, care ar intenţiona să construiască pe strada Bucureşti 87, unde anterior se afla sediul liberalilor, o clădire cu cinci etaje pentru oficii şi spaţii comerciale.

Clădirea în locul căreia ar urma să fie ridicată una nouă este un monument istoric.

În decembrie 2014, ca urmare a recomandărilor elaborate de Chişinăuproiect, Consiliul Municipal Chiţinău a aprobat un nou Registru al monumentelor istorice de categorie locală. De data asta, fostul sediu PL este exclus oficial din Registrul monumentelor, făcând posibilă în aşa fel demolarea monumentului istoric.

Eurosim nu se opreşte însă la cele cinci etaje prevăzute în proiect. Vrea ca rezalitul (porţiunea de zid ieşită din linia faţadei) şi scările viitorului său bloc de birouri să fie amenajate pe trotuar, adică pe spaţiul public.

image

Pe 28 iulie 2016, membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice i-au cerut proiectantului Grigore Burciu şi beneficiarului Eurosim SRL să reducă înălţimea clădirii până la trei etaje (plus subsol şi parter), să retragă rezalitul în corpul clădirii şi să prevadă amenajarea scărilor pe terenul proprietate privată, şi nu în spaţiul public. În plus, Consiliul a obligat compania să prezinte un proiect al soluţiilor de protecţie a clădirilor adiacente, cu statut de monument. Citiţi continuarea investigaţiei pe rise.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite