Interviu cu medicul endocrinolog Natalia Gaibu: „După Bacalaureat, depistăm multe cazuri de diabet printre tineri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit Nataliei Gaibu, circa 300 de copii moldoveni suferă de diabet zaharat FOTO: Andrei Rizescu
Potrivit Nataliei Gaibu, circa 300 de copii moldoveni suferă de diabet zaharat FOTO: Andrei Rizescu

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Medicul endocrinolog Natalia Gaibu spune că tot mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu această boală, din cauza stresului şi a alimentaţiei incorecte.

„Adevărul“: De mai multe ori a fost semnalată insuficienţa insulinei pentru diabetici. Acum este îndeajuns?

Natalia Gaibu: Primim insulină de calitate, adusă din Danemarca, SUA şi Suedia. Medicul de familie are dreptul să prescrie reţete, la fel ca şi endocrinologii, tocmai pentru a asigura accesul pacienţilor la tratament. Chiar şi bolnavii cu diabet de gradul I care nu au poliţă de asigurare primesc gratuit insulină. Problemele au fost create artificial, fiindcă piaţa a fost testată de nişte companii farmaceutice cu produse de calitate mai slabă. Am dovedit că insulina pe care o folosim e utilizată cu succes în toate ţările Uniunii Europene. 

Cu ce impedimente se confruntă acum bolnavii de diabet?

În unele cazuri, tratamentul cu insulină trebuie repetat de câteva ori pe zi, fiindcă nivelul glicemiei în sânge variază. Ei au nevoie de glucometre, care, în mod normal, ar trebui să fie oferite gratuit. Le primesc copiii şi pacienţii cu tip I, însă numai în urma unor donaţii. Acum, solicităm mai multe astfel de dispozitive, fiindcă un diabetic trebuie să-şi verifice glicemia chiar şi de şapte-opt ori pe zi. Acesta este unul dintre motivele pentru care astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului, orice om va putea merge în orice farmacie şi-şi va putea verifica gratuit nivelul glicemiei.

Cât de important e controlul oftalmologic pentru bolnavii de diabet?

E important, fiindcă putem depista eventualele hemoragii oculare sau alte complicaţii care pot fi tratate din timp. Dacă pacienţii ar veni măcar o dată pe an la consultaţia oftalmologică, tot ar fi bine. Anul trecut, numai jumătate din moldovenii bolnavi de diabet au fost la acest control.

71.000 de moldoveni au diabet zaharat în diverse stadii. Anual, sunt înregistrate aproape 9.000 de cazuri noi.

Toţi diabeticii din ţară au acces la asistenţă medicală specializată?

În raioanele Cantemir, Glodeni şi Făleşti nu sunt deloc specialişti. În Ialoveni şi în alte câteva raioane medicii endocrinologi lucrează cu jumătate sau chiar cu un sfert de normă.

Care este raionul cu cei mai mulţi bolnavi de diabet?

Acest criteriu depinde de densitatea populaţiei. Pe primele locuri sunt Ungheni şi Orhei. Dar e regretabil faptul că este în creştere numărul tinerilor cu diabet.

Ce cauze duc la apariţia diabetului în rândul tinerilor?

Am observat această tendinţă în special la adolescenţi, când apare câte un stres emoţional. De exemplu, descoperim multe cazuri de diabet după sesiunile de Bacalaureat. Dacă într-un an avem internaţi doi-trei tineri cu diabet, imediat după Bac ne vin şi câte cinci-şase pe zi. Un alt factor de stres este munca peste hotare. Avem mulţi pacienţi care au plecat la muncă în străinătate şi fac diabet din cauza grijilor. După vârsta de 40 de ani, mai apare diabetul de tip II, ereditar.

Ce fel de oameni sunt cei mai predispuşi să facă diabet?

Oamenii care fac abuz de dulciuri, supraponderali, cei care duc o viaţă sedentară, care au rude cu diabet de gradul I sau II şi mămicile care au născut bebeluşi cu masa mai mare de 4 kilograme. Formele de diabet specifice adulţilor apar acum şi la copii, fiindcă aceştia fac puţină mişcare, se alimentează incorect, cu fast-food şi băuturi carbogazoase.

Cum ne putem da seama că avem diabet?

Din păcate, cel mai des depistăm diabetul la pacienţii care ajung la noi cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral sau cu picior diabetic. Prin creşterea glicemiei în sânge, scade sensibilitatea la durere şi, implicit, capacitatea de apărare a ţesuturilor. Pacientul crede că, dacă nu-l doare nimic, e totul în regulă, dar orice zgârietură la picior e o cale de infecţie. La început, apar nişte simptome care trebuie să ne pună pe gânduri. Pot fi scăderi bruşte în greutate. Pot apărea senzaţii de oboseală, apatii persistente, sete excesivă, mâncărimi sau procese inflamatorii care nu cedează tratamentului, furnicături, amorţeli la membrele inferioare.

Natalia Gaibu

Profesia: Medic endocrinolog;
Vârsta: 43 de ani;
Studii: În 1994 a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“.
Experienţă profesională: Din 1995 lucrează ca medic în Secţia de endocrinologie a Spitalului Clinic Republican din Chişinău. În 2007 a preluat conducerea secţiei.

Medicul Natalia Gaibu a făcut mai multe stagii de perfecţionare în endocrinologie la spitalele judeţene de urgenţă din Cluj-Napoca şi Sibiu (România), a participat la cursuri de psihologie şi psihoterapie în Ucraina şi traininguri de management în Turcia şi în Franţa.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite