„Interdicţiile de intrare în Moldova aplicate jurnaliştilor străini contravin normelor europene”. Declaraţia organizaţiilor de media

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea faţă de interdicţiile de intrare în Republica Moldova pentru doi jurnalişti străini, pe care Poliţia de Frontieră le-a aplicat recent. Astfel de limitări de circulaţie contravin normelor democratice şi afectează negativ fluxul liber de informaţii, se arată într-o declaraţie a ONG-urilor.

„Solicităm Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulaţii a jurnaliştilor străini care ne vizitează ţara, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu”, se spune în declaraţie.

Organizaţiile de media fac apel către Ministerul de Interne „să nu utilizeze măsuri restrictive şi selective în ceea ce priveşte intrarea în Republica Moldova a reprezentanţilor mass-media străini şi să permită tuturor jurnaliştilor să îşi exercite activităţile profesionale nestingherit”.

„Considerăm neconvingător motivul pe care Poliţia de Frontieră (PF) l-a invocat pentru a-şi motiva refuzul. În toate cazurile se face trimitere la faptul că jurnaliştii nu au întrunit condiţiile de trecere a frontierei de stat. Dar, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe colegul ucrainean Roman Shutov colaboratorii PF se contrazic, afirmând că, iniţial acesta nu ar fi declarat scopul real al vizitei în R. Moldova, dar „ulterior a încercat să-şi justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente, însă acest fapt nu l-a scutit de decizia privind refuzul intrării în R. Moldova””, se mai afirmă în document.

Semnatarii declaraţiei sunt:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi  
Centrul ”Acces-Info”

Amintim că poliţiştii de frontieră nu i-au permis jurnalistei postului de televiziune rus NTV Irada Zainalova accesul în Republica Moldova. În seara de marţi, 16 ianuarie, ea a fost întoarsă de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, deoarece nu ar fi putut motiva scopul vizitei sale în Republica Moldova. Preşedintele ţării dă asigurări că o va invita oficial la Chişinău pentru a-i oferi un interviu.

De asemenea, în aceeaşi zi, un cunoscut jurnalist ucrainean, Roman Shutov, la fel nu a putut intra pe teritoriul ţării, fiind înotors cu prima cursă la Kiev de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Acesta trebuia să participa la un training pentru jurnalişti la invitaţia Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite