Interdicţia de a importa carne de pui în Moldova se aplică inclusiv persoanelor fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Moldova a impus restricţie la importul de carne de pui din mai multe regiuni ale Ucrainei, Poloniei, Federaţiei Ruse şi Germaniei, unde a fost semnalată gripă aviară. Interdicţiile anunţate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor se aplică atât în raport cu agenţii economici, cât şi cu persoanele fizice care traversează frontiera de stat.

Perioada pentru care se aplică interdicţia va varia în funcţie de zonă şi de acţiunile pe care le întreprind autorităţile din zona respectivă pentru a elimina virusul. Precizările în cauză au fost făcute pentru IPN de către directorul  adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Pentru a putea importa carne de pui, agenţii economici trebuie să prezinte la vamă certificate de provenienţă care  confirmă salubritatea mărfii. În cazul persoanelor fizice, dacă nu au acte oficiale privind provenienţa mărfii, nu vor putea trece cu carne de pui în Republica Moldova.

Lista zonelor din care se interzice importul de carne şi perioada de interdicţie este actualizată săptămânal. Informaţia este plasată pe site-ul ansa.gov.md în funcţie de notificările pe care Moldova le primeşte de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor.

De notat, circa 50% din consumul de carne de pui din Republica Moldova este acoperit din importuri, o cotă substanţială revenindu-i Ucrainei (47% din importul de carne de pui).

Vsevolod Stamati a menţionat, în alt context,  că şi Republica Moldova este monitorizată la nivel internaţional cu privire la cazurile de boli care apar în ţară. Oficialul aduce exemplul pestei porcine africane. Republica Moldova nu poate exporta actualmente carne de porc din această cauză. Dar dacă nivelul sanitar este menţinut corespunzător timp de un an şi nu se înregistrează cazuri noi de boală, atunci Moldova va avea dreptul de a exporta carne de porcine din noiembrie 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite