Inegalitatea de gen perpetuează sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de femei s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta despre modelul Programului Compact de abilitare a femeilor şi de implicare a acestora în proiectele ce vizează reforme şi investiţii în infrastructură, precum şi despre rolul femeilor în realizarea cu succes acestor proiecte.

Organizatorii conferinţei comunică faptul că femeile participante deţin şi administrează afaceri agricole, sunt membre ale Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, manageri de instituţii de învăţământ din localităţile amplasate de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca şi din aria sistemelor de irigare, renovate din fondurile Programului Compact. Inegalitatea de gen este o constrângere în procesul de reducere a sărăciei şi creştere economică, afirmă Corporaţia Provocările Mileniului.


Leslie McCuaig, directorul de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, a spus că însuşi Programul Compact care a fost implementat de către două femei-manageri, poate servi drept exemplu că femeile sunt active şi îşi doresc să ocupe un rol activ în luarea deciziilor, în agricultură, economie şi viaţă socială.

Programul Compact a încurajat asigurarea egalităţii de gen în toate activităţile de proiect, de la instruiri tematice până la includerea obligatorie a femeilor în procese decizionale. Acest lucru nu este doar o condiţii obligatorie impusă de finanţatori, ci o bună practică de a încuraja femeile, de a face mai responsabili social bărbaţii şi de a asigura o creştere economică durabilă pentru toate familiile.

Drept rezultat al activităţilor Programului Compact, circa 40 la sută din membrii consiliilor de administrare ale Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare create sunt femei, iar mai bine de 50 la sută din membrii Comitetelor de monitorizare a impactului social, create în localităţile unde Programul Compact a desfăşurat lucrări de construcţie, au fost femei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite