Începe Postul Crăciunului pe stil nou. Preot moldovean: „Dumnezeu este mai presus decât calendarul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naşterea Domnului e sărbătorită pe stil nou pe 25 decembrie, iar pe vechi - pe 7 ianuarie/revistaortodoxa.ro
Naşterea Domnului e sărbătorită pe stil nou pe 25 decembrie, iar pe vechi - pe 7 ianuarie/revistaortodoxa.ro

Creştinii ortodocşi de stil nou încep astăzi Postul Naşterii Domnului, care va dura până pe 24 decembrie. În Republica Moldova, calendarul gregorian este respectat de enoriaşii Mitropoliei Basarabiei, parte componentă Patriarhiei Române.

Ieromonahul Petru Pruteanu nu vede o problemă în faptul că o parte din locuitorii Republicii Moldova se conduc după alt calendar, atâta timp cât ţin postul, respectă toate sărbătorile conform acestui calendar şi au credinţă în Dumnezeu. 

„Le dorim un post binecuvântat! Dar să nu aud vreun politician-fariseu de la Chişinău (vai ce pleonasm!) că vrea Crăciun pe 25 decembrie fără să înceapă şi postul pe stil nou. Iar dacă nu ţin postul nici pe nou, nici pe vechi, atunci să facă ce vor şi să lase Biserica şi pe credincioşii ei în pace. Iar dacă vreun ortodox din Republica Moldova începe şi postul pe nou şi toată sărbătorile le ţine în conformitate cu acest calendar, atunci suntem fraţi şi nu văd nicio problemă în asta (chiar dacă mai sunt şi talibani care văd în asta o lepădare de credinţă. Şi aceasta pentru că credinţa lor este calendarul şi nu Dumnezeu cel mai presus de timp)“, a scris pe o reţea de socializare preotul-misionar în Portugalia, care face parte din Mitropolia Moldovei, din cadrul Patriarhiei Ruse.

Postul Crăciunului durează 40 de zile şi are mai multe dezlegări decât cel al Paştelui la peşte, ulei şi vin. Medicii spun că este, totuşi, foarte restrictiv, din punctul de vedere al alimentaţiei, şi prin urmare este recomandat să fie ţinut doar de persoane cu o stare bună de sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite