Începând cu 2017 indemnizaţia unică la naşterea primului copil va fi de 5.300 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au votat vineri, 23 decembrie, în prima lectură un proiect de lege care prevede majorarea indemnizaţiei la naşterea copilului. Documentul mai prevede un nou tip de indemnizaţie, dar şi extinderea perioadei de acordare a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului în cazul persoanelor neasigurate.

Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în plenul Parlamentului că indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi stabilită în cuantum egal cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare, care în prezent este de 5.300 lei. 

Astfel, indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi uniformizată şi majorată începând cu anul viitor cu 2.200 la naşterea primului copil şi 1900 lei – la naşterea următorilor copii.

Potrivit proiectului, va fi extinsă cu şase luni perioada de acordare a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului în cazul persoanelor neasigurate – până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.

Proiectul mai prevede acordarea unui nou tip de prestaţie – pentru creşterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină. Indemnizaţia va constitui 270 de lei lunar pentru fiecare copil.

Copiii rămaşi temporar fără ocrotire părintească, care sunt plasaţi sub tutelă/curatelă, vor avea dreptul la stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite