În Moldova se înregistrează anual câte 800 de cazuri noi de HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova, în ultimii trei ani, anual se înregistrează câte 800 de cazuri noi de HIV. La sfârşitul anului trecut, peste 11 mii de moldoveni aveau statut de persoană care trăieşte cu HIV/SIDA. În 85% dintre cazuri virusul este contractat  pe cale sexuală. Datele au fost prezentate de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş, la conferinţa naţională „HIV/SIDA”, ediţia a VI-a, transmite IPN.

Potrivit ministrului, situaţia la ziua de astăzi arată că accentul trebuie pus pe creşterea programelor de prevenire a maladiei şi de sensibilizare a societăţii despre necesitatea efectuării testului la HIV. Stela Grigoraş spune că doar jumătate din persoanele care sunt infectate cu HIV îşi cunosc statul şi numai 1/3 primesc tratament medical. Programele de prevenire şi tratament sunt suficiente, dar problema constă în ignoranţa care vine din partea purtătorilor de HIV.

Ruslan Poverga, reprezentantul comunităţii persoanelor care trăiesc cu HIV, a spus că în ultima perioadă sunt schimbări pozitive, însă discriminarea şi stigmatizarea sunt problemele cu care continuă să se confrunte persoanele purtătoare de HIV. E nevoie de mai multe instrumente de cooperare între sectorul ONG-urilor, autorităţi şi cetăţeni. Potrivit lui Ruslan Poverga, trebuie identificate toate persoanele care trăiesc cu HIV pentru a le oferi acces la tratament şi pentru a nu răspândi maladia.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU în Moldova, a declarat că accentul trebuie să fie pus pe spargerea stereotipurilor, înlăturarea stigmatizării şi pe promovarea unei culturi a toleranţei, coeziunii sociale. Oficialul mai spune că sunt necesare investiţii şi în metode de prevenire şi sensibilizare a populaţiei vulnerabile care prezintă risc mai mare de infectare cu HIV SIDA. Provocări mai sunt şi e necesar să fie asigurată durabilitatea programelor de control HIV/SIDA.

Pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 832 de cazuri noi de infecţie cu HIV, dintre care 95 au fost depistate în timpul sarcinii. 50% dintre cazurile sunt detectate în stadiul SIDA. Potrivit datelor neoficiale, peste 15 mii de cetăţeni ar trăi în Republica Moldova cu infecţia HIV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite