Împrumuturile lui Petru Lucinschi: 728.600 EURO, 450.000 dolari şi 4,8 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a contractat datorii de aproape 1,5 milioane euro în cadrul parteneriatului său cu Ilan Shor în cazul Unibank de la Chişinău.

Petru Lucinschi a fost implicat în schemele financiare ale lui Ilan Shor, fiind acţionar la Unibank, conform dezvăluirilor din raportul Kroll. Astfel, Petru Lucinschi a achiziţionat acţiunile la Unibank cu bani obţinuţi din mai multe împrumuturi. Fostul preşedinte de la Chişinău a împrumutat pe 19 iulie 2012 suma 728.600 EURO de la firma britanică Rosslyn Trade LLP, urmând să o returneze în 6 ani, pe 15 noiembrie 2012 a împrumutat de la aceeaşi firmă 450.000 de dolari pe un termen de 6 ani, iar la data de 5 noiembrie 2013 Petru Lucinschi a mai împrumutat 4,8 milioane lei moldoveneşti direct de la Ilan Shor. 

Mecanismul jafului

Raportul Kroll dezvăluie mecanismul prin care au fost scoşi banii din Republica Moldova, confirmând dezvăluirile de presă publicate mai înainte. Acelaşi mecanism a fost pus în mişcare pentru golirea conturilor UniBank (UB), Băncii Sociale (BS) şi Băncii de Economii a Moldovei (BEM). De fiecare dată a fost vorba de un grup de firme controlate de omul de afaceri Ilan Shor direct sau prin interpuşi, alături de care au fost implicate persoane fizice din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia – la fel, apropiate de Ilan Shor sau parteneri de afaceri ai lui. Aceste grupări de firme şi persoane fizice preluau controlul asupra acţiunilor băncii vizate, după care transferau către firme off-shore sub formă de împrumuturi lichidităţile respectivei bănci. Pentru fiecare astfel de caz, raportul Kroll subliniază faptul că transferurile şi împrumuturile nu aveau scopuri comerciale. Cei care preluau acţiunile băncilor vizate îşi explicau provenienţa fondurilor prin împrumuturi din Marea Britanie, iar banii erau scoşi din Republica Moldova prin Letonia.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite