Igor Dodon solicită deschiderea a 159 de secţii de votare în Rusia: Şi ei vor să-şi aleagă preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO psrm.md
FOTO psrm.md

Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a solicitat marţi, 6 septembrie, premierului Pavel Filip, speakerului Andrian Candu, preşedintei CEC, Alina Russu, şi ministrului MAE, Andrei Galbur, deschiderea a 159 de secţii de votare în Rusia, în conformitate cu numărul proporţional de alegători din Republica Moldova stabiliţi acolo.

Dodon a făcut acest calcul reieşind din formula „o secţie pentru 3.000 de alegători”. După ce MAE i-ar fi confirmat acestuia că în Rusia sunt stabiliţi circa 478.000 de cetăţeni moldoveni, liderul PSRM a ajuns la concluzia ca numărul de secţii de votare trebuie să fie de 159.

Socialistul e de părere că drepturile cetăţenilor din Moldova aflaţi peste hotare sunt limitate, fapt ce va afecta rezultatul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016.

„Şi ei sînt cetăţeni cu drept de vot, şi ei vor să-şi exprime opinia politică, vor să-şi aleagă preşedintele. Numai că numărul secţiilor de votare este disproporţionat de jos comparativ cu sutele de mii de moldoveni care trăiesc relativ compact în diferite zone din străinătate”, afirmă Dodon, într-un comunicat de presă al PSRM.

În urma alegerilor parlamentare din 2014, în Federaţia Rusă au fost deschise doar cinci secţii de votare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite