Igor Dodon: Cea mai veritabilă soluţie sunt alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSRM nu a luat o decizie privind o coaliţie cu Blocul ACUM sau PDM, în urma şedinţei Consiliului Republican al PSRM, desfăşurat vineri, 7 iunie. Potrivit lui Igor Dodon, socialiştii din start nu au luat în considerare varianta de coalizare cu democraţii, iar Blocul ACUM nu este gata să cedeze în anumite privinţe. În acest context cea mai veritabilă soluţie, potrivit preşedintelui, sunt alegerile anticipate, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, în urma mai multor runde de negocieri oficiale şi neoficiale cu deputaţii Blocului ACUM, socialiştii au văzut că aceştia rămân pe poziţiile lor. Nu toate componentele blocului sunt gata să voteze liderul socialiştilor la funcţia de speaker de Parlament, sunt categoric împotriva acordării a unor ministere şi nu există claritatea dacă sunt de acord sau nu să restituie competenţele pentru instituţia prezidenţială.

„Evident că în aceste condiţii noi nu putem să facem coaliţie cu cei din dreapta. Rămâne în vigoare decizia Consiliului Republican anunţată anterior”, a spus preşedintele.

Ce ţine de discuţiile cu PDM, preşedintele susţine că nu s-au dus negocieri cu ei, socialiştii nu le-au propus o coaliţie. „Socialiştii vor coaliţie cu cei din dreapta, ACUM, sau anticipate”, a spus Igor Dodon.

Potrivit preşedintelui, în contextul anticipatelor, cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a ieşi din situaţia creată trebuie să voteze cu un partid care are şansa să obţină majoritatea parlamentară singură, adică PSRM.

Cât ţine de propunerea PPDA de a semna un angajament public, Igor Dodon, spune că socialiştii au fost gata să semneze un acord de guvernare, adică un acord semnat de toţi deputaţii de pe ambele părţi.

Preşedintele a mai spus că după decizia Curţii Constituţionale, va invita, probabil, fracţiunile la consultaţii pentru a vedea care ar fi perioada optimă pentru campania electorală.

Vorbind despre protestul care are loc în capitală şi solicitările manifestanţilor de a se forma o coaliţie între PDM şi PSRM, dânsul a spus că socialiştii nu-şi vor schimba poziţia, pentru că peste 400 de mii de persoane care au votat pentru ei care au optat pentru schimbarea în totalitate a sistemului, lucru care ar fi putut fi făcut doar cu Blocul ACUM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite