Guvernul Republicii Moldova propune prelungirea stării de urgenţă cu 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Natalia Gavriliţa.
Premierul Natalia Gavriliţa.

Guvernul a aprobat un proiect prin care se propune prelungirea stării de urgenţă cu 60 de zile. Prelungirea stării de urgenţă a fost decisă de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale în contextul războiului din Ucraina, transmite IPN.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a declarat că, în contextul acţiunilor militare din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări de natură umanitară, socială, economic, energetică şi de securitate fără precedent. „Evenimentele derulate au impus o imobilizare maximă atât din partea structurilor statului, a sectorului neguvernamental, dar şi a cetăţenilor de rând. Toate eforturile au fost concentrate asupra unor sarcini şi provocări cu care ţara nu s-a mai confruntat niciodată până în prezent”, a notat Ana Revenco.

CSE, în baza deciziei Parlamentului, a emis dispoziţii pentru a institui un sistem care să permită gestionarea rapidă şi eficientă a situaţiei. A fost activat Centrul naţional integrat de asigurare a ordinii publice, care activează din 24 în 24 de ore. Au fost instituite centre de plasament temporar pentru refugiaţi, au fost alocate fonduri necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli, a fost creat Centrul unic de gestionare a crize etc. Conform datelor prezentate, astăzi în Moldova se mai află peste 95 de mii de refugiaţi din Ucraina, dintre care circa 50% sunt copiii.

„Acţiunile militare care au început pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie 2022 sunt în continuare în desfăşurare. Prognoze clare sau predicţii pertinente care să indice ameliorarea situaţiei nu există în prezent. Negocierile iniţiate între părţile aflate în conflict nu au produs rezultate sau dinamici pozitive, astfel alimentându-se o incertitudine generală cu privire la evoluţia stării de lucruri. În aceste condiţii există probabilitatea degenerării rapide a situaţiei şi producerii unor evenimente care să afecteze grav securitatea în regiune”, a notat ministra.

Ana Revenco a mai spus că rămâne vulnerabil şi sectorul energetic, deoarece există riscuri ce ţine de securizarea aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale şi produse petroliere, în mod special din data de 1 mai. Prelungirea stării de urgenţă din 25 aprilie este necesară pentru a dispune de posibilitatea de interveni prompt în cazul necesităţii de a fi luate decizii suplimentare în raport cu cadrul juridic existent.

Proiectul aprobat de Guvern se transmite Parlamentului pentru examinare şi aprobare.

Legislativul a decis instituirea stării de urgenţă la 24 februarie, pe o perioadă de 60 de zile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite