Guvernul R. Moldova a aprobat trei candidaturi la postul de judecător CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO

Guvernul a aprobat cele trei candidaturi la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, propuse de Comisia pentru selectarea candidaţilor. Este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu şi Nicolae Eşanu. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în şedinţa de vineri, 10 februarie, transmite IPN.

Ministrul justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, a declarat că cele trei candidaturi urmează să fie prezentate pentru consultarea Plenului consultativ de experţi privind candidaţii pentru alegeri în calitate de judecători la CEDO. În urma exprimării opiniei Plenului, candidaturile vor fi prezentate Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru audieri şi alegere finală, prin vot, în postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Iniţierea procedurii de alegere a noului judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova a fost lansată urmare a scrisorii Secretarului General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Wojciech Sawicki, din 26 mai 2020, cu privire la expirarea, la 2 decembrie 2021, a mandatului lui Valeriu Griţco, actualul judecător din partea Republicii Moldova la CEDO şi lansarea procedurii de alegere a noului judecător.

Potrivit Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, autorităţile naţionale sunt invitate să prezinte Adunării Parlamentare o listă cu trei candidaţi. Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a invitat Guvernul Republicii Moldova să prezinte lista până la 10 mai 2021. Lista urmează a fi examinată, prin procedura de vot, în cadrul sesiunii de vară Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din iunie 2021.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite