Guvernul a sesizat CC privind instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Cabinetul de Miniştri s-a întrunit joi, 19 noiembrie, într-o şedinţă specială pentru a aproba sesizarea adresată Curţii Constituţionale privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de executiv.

În conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 17 octombrie 2017 (privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 şi 140 din Constituţie), Guvernul a solicitat constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcţia de ministru al apărării.

Sesizarea aprobată se impune pentru depăşirea blocajului instituţional generat de preşedintele ţării prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului apărării la propunerea repetată a prim-ministrului, se spune în comunicat.

„Avem o situaţie când intervine interimatul funcţiei de preşedinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Şi această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o ţară parlamentară, iar preşedintele nu poate cauza blocaje instituţionale şi instabilitate politică”, a menţionat premierul Pavel Filip.

La 12 septembrie anul curent, prim-ministrul a propus preşedintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al apărării, aceasta fiind respinsă de preşedinte. Premierul a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Pe 19 septembrie 2017, executivul s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a clarifica acţiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Preşedintele refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. 

În decizia pronunţată pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea prim-ministrului. Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale. 

La fel, Curtea subliniază că refuzul preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul ministru, pentru exercitarea acestei obligaţii constituţionale a preşedintelui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite