Guvernatorul BNM rămâne în funcţie. Igor Grosu: Nu trebuie să dăm foc la casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armaşu, guvernator BNM.
Octavian Armaşu, guvernator BNM.

Guvernatorul Băncii Naţionale rămâne în funcţie! Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a menţionat că guvernarea a convenit împreună cu opoziţia, menţinerea lui Octavian Armaşu la şefia Băncii Naţionale, notează IPN.

Igor Grosu spune că în condiţiile crizei economice cu care se confruntă Republica Moldova şi a necesităţii renegocierii acordului cu Fondul Monetar Internaţional, demiterea guvernatorului este inoportună. Igor Grosu spune că Octavian Armaşu va fi audiat suplimentar în comisia de profil a Parlamentului, însă nu va fi demis.

După audierea guvernatorului BNM în plenul Legislativului, opoziţia parlamentară a anunţat înregistrarea unei iniţiative privind acordarea unui vot de neîncredere conducerii Băncii Naţionale. Igor Grosu spune că deşi guvernarea împărtăşeşte nemulţumirea opoziţiei privind ineficienţa activităţii BNM, conducerea instituţiei nu va fi demisă. Potrivit lui Grosu, decapitarea BNM în plin proces de negocieri cu Fondul Monetar Internaţional este complet inoportună.

„Noi la fel avem întrebări faţă de prestaţia Băncii Naţionale, politicile BNM, dacă a intervenit la timp sau nu. Şi aici suntem pe aceeaşi undă cu opoziţia, dar haideţi să ne gândim la paşii următori. Pentru că nu-i greu să dai pe cineva afară când sunt 51 de voturi. Dar noi intrăm în nişte procese, săptămâna viitoare vine misiunea FMI, noi vom merge la Berlin, la platforma de sprijin pentru Republica Moldova, vom convinge FMI de necesitatea alocării acestor bani pentru pensii, compensaţii în agricultură, compensarea facturii pentru instituţiile publice, ceea ce nu-i deloc uşor”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Şeful Legislativului spune că argumentele care justifică menţinerea lui Armaşu în funcţia de guvernator au fost agreate de opoziţia socialistă, iar toate obiecţiile în raport cu activitatea BNM vor fi exprimate doar pe platforma comisiei parlamentare.

„Proiectul elaborat de ei a fost trimis în comisia de specialitate, să fie discuţii acolo, să fie invitat guvernatorul împreună cu echipa şi să pregătim o decizie cântărită. Eu cred că opoziţia a înţeles că nu trebuie să dai foc la casă, pur şi simplu, de dragul unei victorii de moment nu ajută nici puterea, nici opoziţia”, a mai spus Igor Grosu.

Joi, la iniţiativa Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, în plenul Parlamentului a fost audit guvernatorul Băncii Naţionale. Octavian Armaşu a recunoscut că activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale sunt de 3,4 miliarde de dolari, în scădere cu 647 de milioane faţă de luna octombrie 2021, când erau puţin peste 4 miliarde de dolari.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite