Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei riscă să fie demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. FOTO: Tudor Iovu / „Adevărul“
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. FOTO: Tudor Iovu / „Adevărul“

Comisia pentru economie, buget şi finanţe va propune Parlamentului demiterea  guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Decizia a fost votată de opt din cei 11 membri ai comisiei prezenţi la şedinţă.

Pentru demiterea lui Dorin Drăguţanu au votat deputaţii comunişti Oleg Reidman, Iurie Muntean şi Oxana Domenti, liberal-democaraţii Simion Furdui şi Iurie Apostolachi, socialiştii Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi şi Vadim Cojocaru de la liberal-reformatori.
  
Decizia a fost luată în lipsa guvernatorului. „Dorin Drăguţanu urma să prezinte azi rapoarte privind situaţia pe piaţa valutară şi la Banca de Economii. Am propus să fie amânată discucuţia, însă membrii comisiei au interpret drept sfidare faptul că guvernatorul iar nu s-a prezentat şi au insistat să examinăm propunerea privind demiterea acestuia“, ne-a declarat preşedintele Comisiei economiei, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. El a menţionat că subiectul nu a fost discutat în cadrul PLDM, formaţiunea din care face parte.

Propunerea de a-l demite pe Dorin Drăguţanu a venit din partea deputaţilor Igor Dodon, Simion Furdui şi Oleg Reidman. Aceştia s-au arătat revoltaţi şi l-au învinuit pe guvernatorul BNM de situaţia complicată pe piaţa valutară, devalorizarea leului, creşterea preţurilor şi tarifelor.„Insist pentru demisia lui Drăguţanu, ar fi corect să explice ce se întâmplă, situaţia este dezastruasă pe piaţa valutară şi în sistemul bancar. El înţelege ce se întâmplă şi de aceea nu vine. Ar fi bine să-şi dea demisia de onoare. Putem lua decizia mâine, este ziua lui de naştere“, a declarat Igor Dodon.

Moment nepotrivit

Potrivit expertului financiar Sveatoslav Mihalache, faptul că propunerea a fost susţinută de majoritatea membrilor comisiei înseamnă că „sunt şanse de 90% că Dorin Drăguţanu va fi demis“. Specialistul susţine însă că este un moment foarte nepotrivit pentru demiterea şefului băncii centrale: „În condiţiile unei situaţii economice şi politice foarte grave din ţară şi din regiune asta e ca şi cum vezi că arde casa şi tu mai arunci lemne în foc. BNM va putea să activeze, desigur, şi fără Drăguţanu, dar un astfel de pas făcut acum ar fi un semnal negativ pentru sectorul bancar, pentru securitatea leului şi a economiei“, a spus Mihalache.

„Acum se pare că între deputaţi există consens privind demiterea Guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu. Marea problemă însă este cine îi ia locul? Dacă nu vine un om cu gândire macroeconomică bună, degeaba îl dau afară“, a comentat economistul Stas Madan.

Potrivit Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, guvernatorul poate fi demis în şedinţă plenară cu votul a 2/3 din deputaţi, la propunerea preşedintelui Parlamentului.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite