Germania oferă Rep. Moldova 14 transportoare Piranha. „Nu vom permite ca Rusia să continue încercările de destabilizare”

0
Publicat:

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că țara sa va livra încă 14 transportoare blindate Piranha Republicii Moldova, anterior oferind alte 19 vehicule militare de acest fel. Anunțul a fost făcut în timpul vizitei sale la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu omologul său moldovean. 

Boris Pistorius a întreprins o vizită în Rep. Moldova. FOTO: Army
Boris Pistorius a întreprins o vizită în Rep. Moldova. FOTO: Army

„Nu vom permite ca Rusia să continue încercările de destabilizare și vom face tot posibilul pentru a le contracara. Vă susținem cu mare plăcere în consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. În acest sens, vreau să menționez că Germania va finanța achiziționarea altor 14 transportoare blindate Piranha, pe lângă cele 19 oferite anterior”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

În același timp, Boris Pistorius a anunțat că vor fi livrate Chișinăului și sisteme de apărare aeriană. ,,De asemenea, susținem eforturile Republicii Moldova de întărire a capacităților de apărare aeriană și vom livra echipamente în acest scop, cel mai probabil anul viitor”, a mai menționat oficialul german. 

Totodată, Germania a oferit Armatei Republicii Moldova mai multe echipamente, precum ,,5000 truse medicale individuale, 1000 turnichete hemostatice și 260 truse destinate personalului medical din subdiviziunile, unitățile și instituțiile Ministerului Apărării. Bunurile vor îmbunătăți situația la capitolul gestionarea situațiilor medicale de urgență și acordarea primului ajutor în condiții de teren dificile”, au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău.

La rândul său, ministrul moldovean al Apărării a subliniat că Germania ,,continuă să fie alături de noi în dezideratele strategice de integrare europeană, implementare a reformelor democratice, dar și consolidare a capacităților de apărare, în special în contextul actual instabil de securitate regională”. 

„Mă bucur că vizita dumneavoastră, domnule ministru, coincide cu ceremonia de recepționare a lotului de asistență pentru Armata Națională, care reprezintă încă un pas important în eforturile comune de modernizare ale instituției și, în special, de asigurare a efectivului cu echipamente medicale de ultimă generație. Aceste bunuri vor îmbunătăți considerabil situația la capitolul gestionarea cazurilor medicale de urgență și acordarea primului ajutor în condiții de teren dificile. Acestea sunt doar o parte din bunurile primite de Armata Națională de-a lungul anilor din partea Guvernului German”, a spus Anatolie Nosatîi.

În timpul întrevederii, cei doi miniștri au vorbit despre proiectele realizate de Armata Republicii Moldova cu suportul Guvernului Germaniei, dar și sporirea rezilienței în contextul provocărilor de securitate.

Buget insuficient

Anterior, în cadrul unui interviu pentru ,,Adevărul, ministrul Anatolie Nosatîi a vorbit despre bugetul Ministerului moldovean al Apărării care este în creștere, dar chiar și așa, potrivit oficialul, nu este o sumă suficientă pentru acest sector important.

,,Într-adevăr pentru atingerea acelor scopuri dorite privind modernizarea sistemului național de apărare, evident o întrebare importantă este ce capacitate avem pentru procurarea celor necesare. Și aici vreau să menționez că Guvernul a depus efort major pentru identificarea resurselor, pentru sporirea, mărirea bugetului de apărare. Anul acesta, bugetul apărării va constitui circa două miliarde de lei moldovenești și deci este o creștere semnificativă, de circa trei ori față de perioada când am preluat mandatul de ministru. Evident, acești bani vor permite schimbări, dar nu schimbări majore pentru toate acele echipamente militare care sunt destul de costisitoare în prezent, dar ne permite deja să demarăm proiecte care vor contribui la modernizarea Armatei Naționale și dotarea cu cele stringent necesare. Clar că nu este suficientă (n.r.-creșterea). Bugetele țărilor europene constituie în prezent în jur de două procente din produsul intern brut. Multe țări își propun să mărească acest buget la trei procente. Unele au atins deja nivelul de patru. Înțelegem că sunt niște bugete destul de mari, dar toate țările au abordat serios necesitatea de consolidare a capacității de apărare, reieșind din amenințările ce vin din partea Federației Ruse la securitatea internațională”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite