Ziua Armatei Republicii Moldova. Maia Sandu promite modernizarea domeniului apărării
0Armata Republicii Moldova împlinește 32 de ani de la fondare. Președinta țării a felicitat cu această ocazie militarii, dar pe lângă urări le-a transmis că domeniul apărării va fi modernizat, fiind exclusă în acest mod neglijența din ultimii ani la acest capitol.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care este și Comandantul Suprem al Forțelor Armate, i-a felicitat pe toți militarii - apărătorii țării, subliniind că războiul de la graniță și crizele din ultimii ani au accentuat și mai mult faptul că siguranța cetățenilor țării depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale.
„Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării. În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate”, a declarat lidera de la Chișinău.
Și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Nicu Popescu a afirmat că în Armata Națională trebuie să se investească pentru dezvoltare și modernizare, astfel încât să fie pregătită să facă provocărilor din viitor.
,,Este o ocazie în care să reflectăm asupra sacrificiului, curajului și devotamentului demonstrat de bărbații și femeile care servesc în forțele armate. Fie că este vorba despre apărarea țării noastre în fața amenințărilor sau despre furnizarea de ajutor umanitar în momente de criză, membrii armatei noastre reprezintă adevărați eroi moderni. Cu toate acestea, Ziua Armatei Naționale ar trebui să fie mai mult decât un moment de reflecție - ar trebui să fie și un angajament pentru viitor. Investind în dezvoltarea și modernizarea Forțelor Armate, vom asigura că acestea sunt pregătite să facă față provocărilor de viitor”, a menționat Nicu Popescu.
Acesta a mai reamintit că Uniunea Europeană oferă sprijinul în acest demers al autorităților moldovene.
,,Lansarea Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) va consolida capacitățile noastre de gestionare a crizelor din Republica Moldova și va spori reziliența țării la amenințările hibride. Aceste amenințări includ securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare. În același timp, asistența acordată prin intermediul Instrumentului European pentru Pace Forțelor Armate va avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de apărare și ne va permite să modernizăm echipamentul militar și non-militar al Republicii Moldova. Aceste acțiuni sunt dovezi solide și clare că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova în momente de dificultate și necesitate”, a conchis șeful MAEIE.
Și ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a transmis un mesaj.
,,Datorită profesionalismului Dumneavoastră, Armata Națională este un garant al păcii și stabilităţii Republicii Moldova, iar statul nostru — un contribuitor ferm la securitatea internațională, prin participarea în misiuni de menținere a păcii. Dragi colegi, am încrederea că veţi continua să vă faceţi datoria cu responsabilitate şi perseverenţă pentru a îndeplini dezideratul de modernizare a Armatei Naționale și a oferi securitate fiecărui cetățean al țări noastre”, a subliniat ministrul.
Armata Republicii Moldova a fost fondată în data de 3 septembrie 1991, prin decretul preşedintelui țării.