Gazul, mai scump în Republica Moldova din 1 august

0
0
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Consumatorii vor achita din 1 august 21,296 lei pentru un metru cub de gaze fără TVA. Noile tarife în punctele de ieşire din reţelele de distribuţie a gazelor naturale de joasă presiune au fost aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică ca urmare a demersului depus de către SA „Moldovagaz”, transmite IPN.

Reprezentantul ANRE, Ecaterina Strungari, a declarat că s-au constatat mai mulţi factori obiectivi pentru revizuirea tarifelor. Printre aceştia se numără majorarea preţului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 696 la 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă circa 29%. De asemenea, este vorba despre evoluţia cursului de schimb mediu al monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

Şeful Direcţie economico-financiară, Alexandru Şevciuc, membru al Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, a declarat că tarifele propuse de ANRE nu acoperă nici costurile aferente achiziţionării gazelor naturale, nici costurile serviciilor transport şi distribuţiilor de gaze, generând în continuare acumularea devierilor tarifare. Furnizorul solicita o majorare mai mare decât a acceptat ANRE.

În iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 17,24 lei pentru un metru cub fără TVA (18,61 lei cu TVA).

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite