Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi extins. Memorandum Republica Moldova-România

0
Publicat:

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul Recean de la Chișinău a dat undă verde semnării unui memorandum de interconectare energetică cu România, acțiunea fiind planificată pentru data de 11 decembrie. Iar printre avantajele acestuia sunt extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Memorandumuri de interconectare energetica Bucureşti-Chişinau Foto: Facebook
Memorandumuri de interconectare energetica Bucureşti-Chişinau Foto: Facebook

Folosit de la sfârșitul anului 2022, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi extins prin construcția unei conducte de transport a gazelor, care se va numi Centura Chișinăului, în același timp fiind prevăzută posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale.  

,,Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni”, anunță responsabilii Ministerului Energiei de la Chișinău. 

În ceea ce privește domeniul energetic, memorandumul prevede Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara 

,,Totodată, Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor. La rândul său, „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA, urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA”,  mai anunță reprezentanții Guvernului moldovean. 

Avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României, cât și va contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretara de stat a Ministerului moldovean al Energiei, Cristina Pereteatcu, în  timpul ședinței Executivului.  

Semnarea memorandului va avea loc la Chișinău în prezența ministrului român al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și omologul său moldovean Victor Parlicov. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite