Găgăuzia cere o cotă de cinci deputaţi în Parlamentul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În februarie 2014 în autonomie a avut loc un referendum
În februarie 2014 în autonomie a avut loc un referendum

Autorităţile găgăuze din Republica Moldova cer introducerea unei cote de cinci deputaţi în Parlamentul de la Chişinău (format din 101 deputaţi), a anunţat marţi preşedintele Adunării Populare (legislativul) de la Comrat, Dmitri Constantinov, citat de Agerpres.

Acesta a declarat în cadrul primei şedinţe a unei comisii formate din deputaţi de la Chişinău şi Comrat că această cotă ar fi necesară pentru a oferi siguranţă că găgăuzii sunt reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău.

"Noi vrem să avem o cotă permanentă. Nu este de ajuns ca să participăm pe listele de partid. Noi vrem o garanţie clară ca să avem cinci deputaţi în conformitate cu această cotă“, potrivit lui Constantinov.

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a evitat să comenteze această solicitare, accentuând că nu doreşte politizarea discuţiilor în cadrul comisiei nou-formate care are drept scop de a examina în ce măsură legislaţia naţională este în concordanţă cu privire la legea care se referă la statutul special al Găgăuziei.

Comisia respectivă a fost creată în urma unor disensiuni dintre Chişinău şi Comrat, mai ales în contextul a două referendumuri declarate ilegale de justiţie, defăşurate la 2 februarie, la care populaţia din regiune s-a pronunţat în favoarea dreptului la autodeterminare şi a aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite