Găgăuzia caută investiţii din Rusia şi Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Comrat va avea loc un forum investiţional internaţional cu participarea oamenilor de afaceri din opt state. Forumul se va desfăşura pe 6-7 noiembrie în incita Universităţii de Stat din Comrat cu participarea a peste 250 de invitaţi şi reprezintă primul eveniment de o asemenea amploare organizat în regiune.

Cea mai numeroasă delegaţie va fi din Federaţia Rusă din care vor face parte reprezentanţi ai administraţiilor şi oameni de afaceri din Republica Tatarstan, regiunile Breansk, Kostroma, Penza, Krasnodar. La forum vor mai participa delegaţii din Turcia, România, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia şi Azerbaidjan. La lucrările forumului vor fi prezenţi şi reprezentanţii puterii centrale de la Chişinău. Moderatorul forumului va fi Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie de la Chişinău.

Aşteptările  găgăuzilor

În prima zi a forumului se va discuta despre perspectivele investiţiilor în Găgăuzia. Urmează să fie dezbătute avantajele şi dezavantajele pe care le oferă regiunea afaceriştilor străini, dar şi perspectivele de ieşire din criză a Republicii Moldova.

„Datorită contactelor directe pe care le-am stabilit cu Rosselhoznadzor  şi Rosspotrebnazdor, 23 de companii din Găgăuzia se bucură de dreptul de a exporta în Federaţia Rusă. Acum, începem să redeschidem piaţa rusă pentru companiile vinicole din Găgăuzia”, a declarat başcanul regiunii, Irina Vlah, în cadrul unei conferinţe de presă.

În cadrul forumului vor fi semnate şi documente oficiale precum Acordul de colaborare între Găgăuzia şi regiunea Krasnodarsk din Federaţia Rusă, un plan de colaborare între regiunea Penza şi Găgăuzia şi Acordul de colaborare între Camerele de Comerţi şi Industrie ale Găgăuziei şi Republicii Tatarstan. „Vom prezenta peste 20 de proiecte de infrastructură, industrie, tehnologii inovatoare, eficienţă energetică şi turism. Investitorii şi businessmanii din Găgăuzia vor avea posibilitatea să discute perspectivele de colaborare”, a precizat Vlah.

Tractoare din Găgăuzia

De asemenea, başcanul s-a lăudat că în cadrul evenimentului va fi semnat un acord privind colaborarea între Uzina de tractoare din Bobruisk (Republica Belarus) şi Găgăuzia. Astfel, în satul Tomai va fi creată o uzină de asamblare a tractoarelor din compenentele aduse din Belarus. Potrivit başcanului, preţul acestor maşini va fi mai atractiv pentru piaţa din Republica Moldova. Iar oamenii de afaceri din Turcia vor discuta despre iniţiativa privind construirea unui hotel la Comrat. O altă iniţiativă presupune construirea în Ceadîr-Lunga a unei centrale electrice solare cu o capacitate de 40 de Megawatt.

Sâmbătă, vor fi făcute totalurile forumului, după care oaspeţii vor fi invitaţi la o expoziţie de animale din Ceadîr-Lunga. Duminică, 8 noiembrie, la Comrat se va desfăşura Festivalul vinului şi tradiţiilor etnofolclorice „Casa”.

Statistica economică

Irina Vlah constată că există un interes deosebit din partea investitorilor din Turcia, Rusia şi Uniunea Europeană pentru a investi în Găgăuzia. Statistica spune că în primele şase luni ale anului curent, exportul din Găgăuzia a crescut cu 15%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Exportul în Turcia şi în statele UE a crecut cu 6%, iar exportul în Federaţia Rusă - cu 7,5%. Totodată, 22 de întreprinderi din regiune au fost scutite de verificări fiscale. Precizăm că, UTA Găgăuzia implementează sistemul ghişeului unic.

În primele şase luni ale anului current, cel mai important partener economic al Găgăuziei a fost Turcia, căreia i-au revenit 16% dintre toate produsele exportate, adică bunuri în valoare de 120 de milioane de lei. În România, au fost realizate 14,2% din bunurile găgăuze (107 milioane de lei), iar exporturile către Rusia au ocupat 13% din total (98 milioane de lei).

Următoarele state în topul importatorilor de mărfuri găgăuze sunt Georgia şi Polonia, care au cumpărat, timp de jumătate de an, produse în valoare de 63 de milioane de lei, respectiv 60 de milioane de lei, adică câte opt la sută din totalul exporturilor Găgăuziei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite