FOTO Iohannis, prima vizită la Chişinău: „Vă promit că România va proteja integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti FOTO: Adevărul Moldova/Alexandru Tarlev
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti FOTO: Adevărul Moldova/Alexandru Tarlev

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut astăzi o vizită la Chişinău. Vizita lui Iohannis în Republica Moldova vine după ce în timpul campaniei electorale staff-ul ACL a făcut demersurile pentru o vizită la Chişinău, rămase însă fără rezultat.

În încheierea vizitei la Chişinău, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Reşedinţa de stat.

Timofti a salutat decizia lui Klaus Iohannis de a vizita Chişinăul, ca primă destinaţie peste hotarele României, după alegerea sa în fruntea statului român. „Vizita Dumneavoastră la Chişinău este un semnal puternic de susţinere de către România a proiectului european al ţării noastre şi va impulsiona opţiunile pro-europene ale cetăţenilor noştri”, a spus Nicolae Timofti.

La rândul său, Iohannis a declarat: „Sunt aici, la Chişinău, pentru că îmi pasă de Republica Moldova. Alegerile din 30 noiembrie sunt decisive pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.  Exprim solidaritate pentru forţele politice care vor menţine Republica Moldova cu faţa spre Europa”.

Nicolae Timofti şi Klaus Iohannis au pledat în cadrul discuţiei lor pentru aprofundarea relaţiilor speciale dintre Republica Moldova şi România şi apropierea cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului prin intermediul contactelor politice, economice şi culturale.

Preşedintele Timofti a mulţumit României pentru ajutoarele consistente acordate Republicii Moldova în vederea modernizării infrastructurii şi consolidării instituţiilor democratice din ţara noastră. Şeful statului  a subliniat importanţa continuării lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni şi la alte proiecte de infrastructură care să conecteze Republica Moldova la sistemele energetice, economice şi comerciale europene.

Nicolae Timofti l-a informat pe preşedintele ales al României despre condiţiile în care se desfăşoară campania electorală pentru alegerile legislative programate pentru 30 noiembrie a.c.

La întrevedere au participat secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, consilierii prezidenţiali Vlad Ţurcanu şi Iulian Grigoriţă, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, şi senatorii români, Vasile Blaga, copreşedinte al PNL, Mihai-Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte al PNL, Viorel Badea.


Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis şi ale lui Vlad Filat la conferinţa de presă de la sediul PDLM, Chişinău:

Vlad Filat: Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi venit la acest briefing. Mulţumesc domnului preşedinte al României pentru această vizită. Stimate domnule preşedinte, vizita are o conotaţie deosebită, în doar câteva ore cetăţenii urmează să decidă soarta ţării. Sunt cele mai importante alegeri după proclamarea independenţei încoace. Provocările interne, dar şi extreme ne determină să fim responsabili, uniţi, solidari în a oferi Republicii Moldova un viitor european, o viaţă mai bună. PLDM a avut marea onoare ca în campania electorală pentru preşedinţia României să fie alături de Klaus Iohannis şi am participat la o mare victorie pentru România şi pentru Republica Moldova. Suntem siguri că domnul preşedinte va oferi României şi Republicii Moldova tot ce este necesar ca să ne regăsim în marea familie europeană. Domnul Ungureanu este alături de noi. Alături de noi este şi domnul Blaga, cu care am demolat sârma ghimpată de la Prut. Eu îmi exprim certitudinea că aici, în Republica Moldova, vom reuşi să oferim un parcurs european ţării şi vreau să îi mulţumesc României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de la independenţă încoace. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru această vizită şi pentru acest gest extraordinar de solidaritate. Vă asigurăm că şi noi, prin muncă şi responsabilitate, vom face în aşa fel ca Republica Moldova să se transforme într-un stat funcţional care oferă cetăţenilor bunăstare.

Klaus Iohannis: Mulţumesc, domnule preşedinte, pentru invitaţie. Sunt foarte bucuros că mă aflu astăzi aici, la dumneavoastră, în Chişinău. Este prima vizită în afara României pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor şi am venit deocamdată în calitatea mea de preşedinte ales. Vizita de astăzi se face la invitaţia preşedintelui PLDM, Vlad Filat, şi vine, evident, în contextul alegerilor. Mă aflu aici pentru a vă exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democraţia şi alinierea la normele europene ale Republicii Moldova. Este evident, vreau să subliniez caracterul special al relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Avem o limbă, istorie, cultură comună. Nu există o altă ţară pentru Republica Moldova care este atât de importantă pentru România.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este un proiect naţional al României şi vă mărturisesc că îmi doresc mult ca aceasta să se întâmple în perioada mandatului meu de preşedinte al României. Pe 30 noiembrie, cetăţenii au şansa să aleagă un viitor european. Este de datoria tutoror liderilor politici să nu creeze ciocniri de interese între comunităţile din interiorul statului. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro european. Fac apel către cei cu cetăţenie română. Noi am avut şansa istorică să devenim membru al Europei, pe 30 noiembrie. Republicii Moldova i se poate oferi aceeaşi şansă. În încheiere, am certitudinea că România şi Republica Moldova vor împărtăşi acealasi spaţiu comun de democratie în Europa. Vă promit că România va proteja integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova.

La finalul întrevederii, Klaus Iohannis i-a dăruit preşedintelui PLDM cartea sa, lansată recent, „Pas cu pas”. Drept răspuns, Vlad Filat i-a spus că o va citi, va învăţa din ea, iar în perioada următoare „îţi voi aduce o carte asemănătoare, scrisă de mine şi care, dacă nu te superi, va purta acelaşi titlu”.


„Iohannis şi Filat, viitorul garantat” şi „Moldova în UE, votaţi PLDM” au fost lozincile pe care le-au scandat tinerii liberal-democraţi în timp ce preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat în incinta sediului central PLDM.

Majoritatea celor care au fost prezenţi sunt studenţi la universităţile din Republica Moldova. Petru, student în anul I la Academia de Studii Economice din Republica Moldova (ASEM) şi membru al PLDM, a declarat că e o mândrie pentru el să fie prezent la un astfel de eveniment. „Am un sentiment de mândrie, mai ales că domnul Iohannis susţine partidele pro-europene“.Tânărul speră că politicienii din ţara noastră să urmeze exemplul lui Klaus Iohannis, care,„fiind primar al Sibiului, a făcut din acest oraş o bijuterie a Europei”. Şi Cătălin, student al Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), este bucuros că, „după atâta timp, oamenii, tinerii măcar, s-au trezit şi au înţeles că Republica Moldova are nevoie de un viitor european. Mă mândresc că ţara-mamă are un asemenea preşedinte, care sigur, pe viitor, o să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova şi a ţării în care va fi preşedinte”. 

Din delegaţia care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis în Republica Moldova fac parte Vasile Blaga, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Viorel Badea.

Începând cu ora 11.00, preşedintele ales al României a susţinut o conferinţă de presă, la Chişinău, alături de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat. 

Conform programului, Iohannis a avut o întrevedere, la ora 11.45, cu preşedintele Nicolae Timofti, care va avea loc la Reşedinţa de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite