FOTBAL Sheriff Tiraspol a capitulat după zece ani de glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multipla campioană a Diviziei Naţionale, echipa Sheriff Tiraspol traversează cel mai penibil sezon fotbalistic din istoria sa. Gruparea nistreană a ratat deja finala Cupei Moldovei şi, în proporţie de 99 la sută, a pierdut titlul de campioană.

Ediţiile 2001-2010 ale campionatului moldovenesc de fotbal au fost dominate în totalitate de echipa „viespilor" din Tiraspol. Tentativele unor cluburi precum Zimbru, Dacia, Iskra-Stal sau Olimpia de a se implica în lupta pentru titlu erau sterile şi îşi pierdeau din intensitate la fiecare final de stagiune.
Turneul curent în Divizia Naţională s-a remarcat printr-o sporire calitativă a luptei pentru medalii. Dacia Chişinău, patronată de miliardarul rus Adlan Şişhanov, şi-a îmbunătăţit calitativ şi jocul, şi efectivul de jucători. Schimbări majore s-au operat şi la echipele Zimbru, Milsami, Iskra-Stal şi Olimpia.

Rocadă de antrenori, la final de sezon

O activă campanie de achiziţii s-a produs şi la echipa Sheriff, însă de această dată, noii jucători din lotul „galben-negrilor" nu au mai fost atât de periculoşi în lupta din campionat. La finalul competiţiei, Sheriff ocupă treapta secundă a clasamentului, în spatele „lupilor galbeni".

Pentru a obţine victoria în lupta pentru titlu, Sheriff a renunţat la un număr mare de jucători, legitimând mai mulţi tineri fotbalişti preponderent originari din ţările balcanice. Aceste acţiuni însă nu au avut efect şi tiraspolenii au pierdut tot mai mult teren.

După o serie de rezultate modeste în campionat, în urma cărora au pierdut lupta pentru titlu, săptămâna trecută antrenorul din Belarus Andrei Sosniţchi şi-a anunţat demisia, fiind înlocuit de conaţionalul său, Vitali Raşkevici. Promovat de la Sheriff-2, Raşkevici a fost „aruncat" imediat în luptă. El avea o misiune, aparent lejeră, de a conduce formaţia tiraspoleană în finala Cupei Moldovei, după ce în turul cu Iskra-Stal obţinuse victorie cu 1-0. La Râbniţa însă, toate calculele au fost date peste cap.

Gazdele au dominat meciul şi au învins cu 3-0, calificându-se în finala turneului. Rezultatul de la Râbniţa poate fi echivalat cu o capitulare a campioanei în stagiunea curentă, după o perioadă de zece ani de glorie.

Întăririle vin din Rusia

Gruparea „galben-negrilor" a fost considerată până nu demult o oază a fotbalului african din Moldova. În sezoanele precedente lotul de bază era constituit în proporţie de 50 la sută din jucători de culoare. În prezent, Sheriff se axează mai mult pe piaţa est-europeană de fotbalişti, decât pe cea africană. Iarna curentă, de la tiraspoleni au plecat tocmai zece jucători. Rusul Erohin şi belorusul Karpovici au fost vânduţi, iar ceilalţi au fost împrumutaţi la diferite cluburi. În locul celor plecaţi au fost legitimaţi alţi nouă jucători, inclusiv trei juniori din Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite