Fostul medic al preşedintelui ucrainean Iuşcenko vrea să construiască un „orăşel al sănătăţii“ la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul ucrainean Nikolai Korpan, care a pus în anul 2004 diagnosticul contraversat privind intoxicarea cu dioxină a lui Viktor Iuşcenko, s-a arătat interesat de dezvoltarea unei colaborări cu autorităţile separatiste

În cadrul unei vizite la Tiraspol, Nikolai Korpan, recomandat drept unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul criochirurgiei, a fost primit de liderul local Evgheni Şevciuk, care s-a arătat interesat să-l susţină în dezvoltarea unui mega-proiect de creare în regiune a unui "orăşel al sănătăţii“. Ba chiar s-a discutat şi teritoriul pe care ar urma să fie amplasat.

Potrivit lui Korpan, centrul ar urma să ofere "servicii medicale la standarde internaţionale bolnavilor de cancer, cu patologii ale inimii etc“.

Korpan a devenit celebru în anul 2004, când activând la o clinică din Austria a constatat că viitorul preşedinte al Ucrainei Viktor Iuşcenko ar fi fost intoxicat cu dioxină. Concluziile acestuia au stat la baza izbucnirii unui scandal în plină campanie electorală pentru funcţia de preşedinte. Ulterior Lothar Wicke, unul dintre medicii austrieci care l-au examinat în timpul campaniei electorale din 2004 pe Viktor Iuscenko, a pus la îndoială varianta otrăvirii liderului "revoluţiei portocalii".

Medicul afirma în anul 2005, că staff-ul electoral al lui Iuşcenko a făcut presiuni intense asupra conducerii clinicii Rudolfinerhaus, pentru ca aceasta să confirme otravirea cu dioxină, chiar dacă după primele doua examinări nu existau indicii ştiinţifice care să confirme diagnosticul.

Totodată Wicke a precizat că "diagnosticul falsificat" al otrăavirii "a fost sugerat" de Nikolai Korpan, medic de origine ucraineană care îl trata pe Iuşcenko la Viena, deşi nu lucra la Rudolfinerhaus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite