Fosta bancă a milionarului rus Gherman Gorbunţov mai are de rambursat datorii de peste 64 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 15 octombrie Universalbank va achita ultima tranşă a depozitelor persoanelor fizice în mărime de 3.9 milioane de lei, către 65 de persoane rămase, anunţă Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit BNM, onorarea depozitelor a devenit posibilă în urma acumulării de către lichidator a resurselor financiare din valorificarea activelor băncii.
În urma acestei operaţiuni, achitările faţă de persoanele fizice de la data retragerii licenţei băncii Universalbank vor constitui 49,2 milioane de lei sau 100% din soldul total al depozitelor persoanelor fizice la data respectivă.

Potrivit  prevederilor Legii instituţiilor financiare, următoarele mijloace obţinute din vânzarea activelor Universalbank vor fi direcţionate pentru rambursarea creditelor acordate băncii de alte bănci. Valoarea creanţei respective constituie 64,33 milioane de lei, precizează BNM.

Amintim că la 15 februarie 2012 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale (BNM), a decis iniţierea procesului de lichidare silită a băncii Universalbank, „ca urmare a constatării insolvabilităţii şi altor abateri de la prevederile legislaţiei".

Totodată, BNM susţinea că Universalbank se află în faliment şi pentru că „nu este capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligaţiilor scadente şi a datoriilor ajunse la scadenţă".

În acelaşi timp banca ar fi fost implicată în mai multe operaţiuni de spălare de bani a lumii interlope din spaţiul post-sovietic

Proprietarul dat în urmărire generală

În prezent, milionarul rus Gherman Gorbunţov, ex-acţionarul majoritar al Universalbank, se ascunde în Marea Britanie şi este anunţat în urmărire generală de către autorităţi. În martie 2012 acesta a fost victima unui atentat comis de asasinul ratat Vitalie Proca, care în prezent se află în închisoare la Moscova. În vara anului 2011 conducerea băncii susţinea că Gorbunţov este victima unui atac raider în urma căruia a pierdut 78,6% din acţiunile Universalbank, ca urmare a unor decizii ale instanţelor de judecată în favoarea unor firme străine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite