FMI: Deşi este o instituţie independentă, Banca Naţională a Moldovei trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face

0
0
bnm

Fondul Monetar Internaţional susţine independenţa Băncii Naţionale a Moldovei. În acelaşi timp, deşi este o instituţie independentă, BNM trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face. O spune şeful FMI la Chişinău, Rodgers Chawani, notează IPN.

Reprezentantul instituţiei financiare spune că pe lângă programul de bază, FMI a mai oferit Republicii Moldova 260 de milioane de dolari, bani necesari pentru a face faţă şocurilor provocate de războiul din Ucraina.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Fondul Monetar Internaţional a convenit cu autorităţile de la Chişinău o majorare a asistenţei financiare cu 260 de milioane de dolari, suma totală a împrumutului ajungând la 800 de milioane de dolari. În schimb, FMI aşteaptă de la autorităţile Republicii Moldova reforme şi sprijin pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei.

„În afară de faptul că autorităţile vor face faţă şocurilor cu care se confruntă, ne aşteptăm ca autorităţile să continue reformele în domeniul politicilor fiscale, îmbunătăţirii mediului de afaceri, luptei cu corupţia şi cu spălarea banilor. Noi, cei de la FMI ţinem foarte mult la aspectele ce vizează protecţia socială, pentru noi este important ca Guvernul să ofere sprijin păturilor social-vulnerabile. Prin sprijin financiar autorităţile pot atenua impactul crizei asupra cetăţenilor vulnerabili care trec acum prin cele mai grele timpuri”, a spus reprezentantul FMI la Chişinău, Rodgers Chawani, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

De asemenea, oficialul spune că Banca Naţională a Moldovei este o instituţie independentă, iar această independenţă i-a permis să atenueze şocurile provocate de războiul din Ucraina.

„Fondul Monetar Internaţional a promovat întotdeauna o bancă centrală independentă. Promovăm acest lucru exact din considerentul pe care-l trăim acum. Dacă banca centrală este independentă, ea păstrează capitalul şi poate face faţă şocurilor. Dacă ar fi fost compromisă, nu ar fi fost capabilă să facă faţă şocurilor provocate de războiul din Ucraina. Dacă nu ar fi dispus de resurse, am fi vorbit acum despre presiuni enorme asupra ratei de schimb, care ar fi destabilizat economia. După părerea noastră, BNM este independentă. Dar, deşi ea este independentă, ea trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face”, a mai spus reprezentantul FMI la Chişinău.

Joi, 19 mai, opoziţia parlamentară a anunţat iniţierea procedurii de demitere a guvernatorului Băncii Naţionale. Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, „conducerea Băncii Naţionale a servit intereselor străine”. „Chiar dacă ţara este în criză, veniturile băncilor comerciale sunt în creştere”, a spus Vlad Batrîncea.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri