FISC: Soldul conturilor blocate ale băncilor devalizate nu vor fi transferate altor bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fisc contribuabil

Serviciul Fiscal de Stat anunţă că soldul conturilor blocate de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank nu vor fi transferate altor bănci.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Fiscal de Stat precizează că, din data retragerii licenţei şi iniţierii procedurii de lichidare a băncilor, achitarea creanţelor faţă de bancă se va efectua conform ordinii priorităţii claselor de creanţe stabilite în Legea instituţiilor financiare. Conform articolului 3811 a legii, creanţele validate se onorează conform ordinii priorităţii claselor de creanţe stabilite. Astfel, acestea se acordă după cum urmează:

a) creditele acordate băncii de către Banca Naţională pînă la numirea lichidatorului;

a1) creanţele Ministerului Finanţelor (...)

b) sumele neplătite la depozitele personale (...)

c) creditele acordate băncii de către alte bănci pînă la numirea lichidatorului;

d) creditele acordate băncii după numirea lichidatorului;

e) creanţele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar în mărimea sumelor plătite drept compensare a depozitelor garantate;

f) sumele neplătite la depozitele personale, rămase după efectuarea plăţilor conform lit.b);

g) depozitele persoanelor juridice şi ale întreprinderilor individuale;

h) sumele plăţilor la bugetul public naţional, decontate de la contribuabili, dar care nu au fost transferate în conturile respective ale sistemului bugetar;

i) alte creanţe.

SFS aminteşte astfel că, în legătură cu faptul că Banca Naţională a Moldovei preconizează retragerea licenţelor Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank pe parcursul lunii octombrie curent, de către Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară au fost stabilite un şir de măsuri premergătoare retragerii licenţelor acestor trei bănci. În cadrul acestor măsuri, până la luarea deciziei de retragere a licenţelor, în perioada 10-19 octombrie, băncile menţionate urmează să asigure transferarea soldurilor conturilor persoanelor fizice şi juridice către alte bănci.

Amintim că transferarea soldurilor se va efectua centralizat, fără prezentarea cererii clientului privind deschiderea contului/lor la banca care le va prelua.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite