Filat s-a adresat la CEDO pentru că ar fi fost încarcerat. DIP neagă această acuzaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat s-a adresat la CEDO. FOTO Alexandru Tarlev
Vlad Filat s-a adresat la CEDO. FOTO Alexandru Tarlev

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că i-ar fi fost încălcate cel puţin patru articole din Convenţia Europeană. Avocatul Igor Popa a declarat că unul dintre motivele acestei adresări este faptul că fostul politician ar fi fost torturat şi plasat într-o celulă-carceră. Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) are altă poziţie.

„Azi dimineaţă am expediat către CEDO plângerea domnului Vlad Filat, prin care condamnăm Republica Moldova asupra drepturilor care au fost violate în mod constant şi aici mă refer la art. 3 din Convenţie, referitor la interzicerea torturii; art. 5 - încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, art. 6 - încălcarea dreptului la un proces echitabil şi art. 8, care stipulează dreptul la viaţa privată şi familie. Plângerea a fost rezultatul acţiunilor abuzive şi arbitrare atât din partea Procuraturii, cât şi a administraţiei Penitenciarului nr. 13”, a spus avocatul.

De asemenea, Igor Popa a enumerat mai multe acţiuni ale instituţiilor de drept în dosarul Filat, prin care sunt încălcate drepturile clientului său. „S-a indus ideea că Vlad Filat este deja vinovat, ori asta nu este demonstrat. Altă încălcare a procurorului este trimiterea lui Filat în judecată. Nu poţi trimite un cetăţean în judecată mai devreme decât vinovăţia lui este demonstrată. Când am vorbit de încălcarea drepturilor de detenţie, am avut în vedere transferarea lui Filat de la CNA la penitenciar fără înştiinţarea avocaţilor, după care a urmat transferarea în altă celulă, apoi în alta, după care a ajuns în condiţii de carceră la subsol. În acest subsol sunt deţinute persoane cu diferite infracţiuni de omucidere şi acte de violenţă, or asta este incompatibil cu demnitatea unui deputat. În final, Filat a fost în continuu supus anumitor presiuni, atât din partea deţinuţilor, cât şi din partea angajaţilor penitenciarului", a subliniat Popa.

Departamentul Instituţiilor Penitenciare neagă faptul că Filat ar fi fost deţinut în condiţii de carceră. „El nu a stat niciodată într-o celulă de carceră la subsol. În prezent, Vlad Filat este deţinut într-o celulă reparată de la nivelul doi al Penitenciarului nr. 13. Anterior, când au avut loc lucrări de electricitate el a stat trei zile într-o celulă de la primul nivel, nicidecum la subsol. Apoi a fost transferat înapoi în celula de la nivelul doi”, a menţionat Natalia Bandas-Bucur, ofiţerul de presă al DIP, pentru Adevărul Moldova. Tot ea a adăugat că nu comentează adresarea apărării lui Filat la CEDO, dar că „printre preocupările de bază ale Departamentului Instituţiilor Penitenciare este respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor deţinuţilor şi contracararea cazurilor de comportament discriminatoriu faţă de persoanele aflate în custodia penitenciarului, indiferent de statul social sau procesual al acestora”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite