Fermierii din Republica Moldova oferă mită pentru a obţine subvenţii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multi fermieri renunta la subventii din cauza coruptiei. FOTO: Adevarul
Multi fermieri renunta la subventii din cauza coruptiei. FOTO: Adevarul

Ex-ministrul Agriculturii din Republica Moldova Vasile Bumacov a adus acuzaţii grave la adresa Agenţiei pentru Investiţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA). Fermierii sunt nevoiţi să ofere mită de 20% din suma subvenţiei oferită de stat prin intermediul AIPA.

Reprezentanţi ai producătorilor agricoli, dar şi fostul ministru al agriculturii, Vasile Bumacov, acuză Agenţia pentru Investiţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de scheme de corupţie care împiedică dezvoltarea ramurii.

Aliona Mandati, producător de fructe din raionul Floreşti, a acuzat AIPA că, din cauza schemelor de corupţie, fermierii sunt împiedicaţi să facă investiţii importante. „Fermierii sunt puşi în situaţia de a oferi mită pentru a obţine subvenţii. Toţi ştiu că cei de la AIPA cer cel puţin 20 la sută din suma subvenţiei. Din această cauză mulţi dintre fermieri se abţin să ceară subvenţii. Pe de altă parte, agricultorii sunt intimidaţi de către organele de drept şi se tem să declare cazurile de corupţie. Mie personal mi-au făcut percheziţii şi mi-au fost stresaţi angajaţii”, a spus Mandati în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, acuză clasa politică de schemele de corupţie în agricultură. „Schemele de corupţie în subvenţionarea agriculturii există de mult timp, dar au ieşit abia acum la iveală graţie războiului dintre PLDM şi PDM. Toate schemele de corupţie în agricultură sunt protejate de guvernare şi  ar putea să dispară doar odată cu schimbarea clasei politice”, a opinat Slusari.

Fostul ministru al agriculturii, Vasile Bumacov, a recunoscut existenţa schemelor de corupţie ce ţin de subvenţionarea agriculturii, dar susţine că ele au apărut abia anul trecut. „AIPA a ieşit de sub controlul Ministerului Agriculturii în anul 2014. Am mers la o şedinţă să văd ce se întâmplă, dar mi s-a dat de înţeles că nu trebuie să mă implic. Am înţeles că ei aveau susţinerea Procuraturii şi CNA. I-am rugat pe partenerii străini să intervină, dar lucrurile nu s-au schimbat. Dimpotrivă, am fost atacat din toate părţile”, a spus fostul ministru.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite