Federaţia Rusă, audiată la Comitetul ONU împotriva Torturii pe subiectul respectării drepturilor omului în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mediapolitika.com
FOTO mediapolitika.com

Comitetul ONU împotriva Torturii a evaluat situaţia respectării drepturilor omului în baza celui de-al şaselea raport periodic al Federaţiei Ruse, comunică Asociaţia Promo-LEX, citată de IPN.

Având în vedere că la sesiunea de evaluare a Republicii Moldova din 2017, Comitetul ONU împotriva Torturii a constatat lipsa capacităţii Republicii Moldova de a exercita controlul efectiv asupra regiunii transnistrene, fapt ce împiedică aplicarea Convenţiei împotriva Torturii în această regiune, iar recunoaşterea unui „vacuum legal” în regiune sau a unei „găuri negre” în spaţiul legal european este inadmisibilă, Promo-LEX în parteneriat cu Organizaţia Mondială Împotriva Torturii au prezentat în atenţia experţilor Comitetului un raport privind obligaţia extrateritorială a Federaţiei Ruse privind asigurarea protecţiei dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană.

În acest raport, a fost atrasă atenţia asupra faptului că obligaţiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura şi alte rele tratamente este aplicată chiar şi atunci când statele exercită indirect sau direct controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor.

În cadrul evaluării Federaţiei Ruse, pentru prima data experţii Comitetului au abordat subiectul cu privire la obligaţia extrateritorială a Federaţiei Ruse privind asigurarea protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În acelaşi timp, contrar constatărilor Curţii Europene ale Drepturilor Omului, delegaţia Federaţiei Ruse a replicat precum că statul nu a deţinut niciodată un control efectiv asupra regiunii transnistrene, astfel încât situaţia drepturilor omului nu poate fi discutată în sesiunea de revizuire a Federaţiei Ruse.

Reacţionând la comentariile delegaţiei Federaţiei Ruse, experţii Comitetului au reamintit despre caracterul complementar al organelor ale drepturilor omului şi despre principiul jurisdicţiei extrateritoriale.

Comitetul ONU împotriva Torturii urmează să emită mai târziu Observaţiile Concluzive cu recomandările relevante, pe care Federaţia Rusă va trebuie să le implementeze pe parcursul următorilor ani. Mai multe informaţii pot fi accesate în Raportul Asociaţiei Promo-LEX şi înregistrarea video de la audierea Federaţiei Ruse (UN WEB TV).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite