Fântâna Cadânei va fi reconstruită cu 4.000 de dolari, strânşi din donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar 18 zile grupul de iniţiativă care a lansat campania de colectare a fondurilor pentru restaurarea Fântânii Cadânei din Lipnic, raionul Ocniţa, a reuşit să adune 4.000 de dolari, suficienţi pentru a începe lucrările de reconstrucţie.

Irina Ghelbur, membră a grupului de iniţiativă a declarat pentru IPN că banii au fost colectaţi datorită mobilizării cetăţenilor şi astfel s-a demonstrat că se poate.

Irina Ghelbur a subliniat că la colectarea surselor financiare au contribuit 126 de donatori anonimi, iar până astăzi, 5 august, au fost colectaţi 4.101 dolari. Astfel, săptămâna curentă vor începe lucrările propriu-zise de reconstrucţie a fântânii. Pentru ca donatorii să fie siguri de transparenţa banilor donaţi, membrii grupului de iniţiativă au lansat şi un blog dedicat proiectului http://fantanacadanei.wordpress.com/ unde vor fi plasate toate informaţiile despre mersul lucrărilor de restaurare a monumentului.

„Pe 18 iulie, când am anunţat despre intenţia noastră, am pus la dispoziţia oamenilor două modalităţi de a se implica în acest proiect. Unul a fost prin intermediul platformei internaţionale Indiegogo.com, unde pot fi făcute donaţii online, prin intermediul căreia ne-am propus să strângem 4.000 de dolari. În total, pentru reconstrucţia fântânii este nevoie de 5.000 de euro. O parte din aceşti bani se strânge pe Indiegogo, iar alta pe conturile bancare pe care le-am deschis în lei, euro şi dolari. Şi acolo se colectează nişte bani. Pe Indiegogo am lansat un maraton de 23 de zile în care ne-a propus să colectăm 4.000 de dolari. Şi iată că am adunat în 18 zile aceşti bani”, a spus Irina Ghelbur.

Aceasta a mai spus că cea mai mică donaţie a fost de un dolar, iar cea mai mare de 500 de dolari. „Ne bucurăm de fiecare bănuţ donat, pentru că aşa am reuşit să ajungem la suma asta de 4.000 de dolari. Astfel, lucrările încep săptămâna aceasta. Vineri, 1 august a fost semnat contractul cu un antreprenor local care deja începe lucrările”, a adăugat Irina Ghelbur.

Iniţial, membrii grupului de iniţiativă şi-au propus ca lucrările de reconstrucţie a fântânii să finalizeze până pe 20 august, când se împlinesc 545 de ani de la Bătălia de la Lipnic, care s-a început de la Fântâna Cadânei. Însă inaugurarea fântânii va depinde de mersul lucrărilor, de aceea nu a fost stabilită o dată exactă.

Irina Ghelbur a spus că intenţia de a restaura Fântâna Cadânei a venit din curiozitatea de a vedea dacă şi cum este posibil să faci un lucru de acest gen. Grupul de iniţiativă a avut parte de sprijinul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor care l-a ghidat cum să facă corect lucrările de reconstrucţie. Astfel, proiectul de reconstrucţie păstrează autenticitatea monumentului istoric, datorită materialelor care vor fi utilizate la reconstrucţie, şi anume piatră şi lemn autentice perioadei de datare a fântânii. Din partea Ministerului Culturii la fel a venit o donaţie.

„Faptul că am avut 126 de donatori arată că oamenii vor şi se implică. Până la urmă este posibil cu forţa poporului. Ne-am dorit să vedem, dacă oamenii vor să fie ziditori de monumente istorice şi oamenii şi-au dorit”, a mai spus Irina Ghelbur.

În acelaşi context, membra grupului de iniţiativă a precizat că lucrările de reconstrucţie a monumentului istoric vor presupune şi instalarea unor indicatoare turistice pentru cei care vor dori să viziteze fântâna, deoarece în prezent accesul spre aceasta este dificil şi poate fi găsită doar cu ajutorul localnicilor.

Fântâna Cadânei este amplasată în localitatea Lipnic, raionul Ocniţa. Conform tradiţiei locului păstrată de-a lungul secolelor, de lângă această fântână a început faimoasa bătălie din 1469 sau 1470, în care voievodul Moldovei Ştefan cel Mare i-a înfrânt pe tătarii de pe Volga ai Hanului Mamac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite