Fadei Nagacevschi se disociază de poziţia Guvernului faţă de decizia CEC privind numărul secţiilor de votare din diaspora: Presiunile asupra CEC sunt inadmisibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fadei Nagacevschi FOTO IPN
Fadei Nagacevschi FOTO IPN

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, a anunţat marţi, 8 iunie, că se disociază de poziţia critică a Guvernului faţă de decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide doar 1390 de secţii de votare în străinătate, pentru alegerile din 11 iulie.

„Comisia Electorală Centrală este o instituţie independentă şi orice presiune asupra membrilor acesteia este inadmisibilă.

Am rămas surprins de reacţia publicată pe pagina oficială a Guvernului cu privire la hotărârea CEC privind numărul secţiilor de votare peste hotare. Mă disociez de această reacţie care contravine rolului şi esenţei Guvernului, mai ales al unui Guvern demisionar cu atribuţii de administrare a treburilor curente”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facenook.

Nagacevschi a menţionat că tratează mesajul publicat pe pagina oficială a puterii executive „ca utilizare a resursului administrativ al statului în acţiuni cu tentă electorală, ca o presiune inadmisibilă asupra CEC, mesajul afectând grav funcţionalitatea executivului şi reprezentând un precedent extrem de periculos pentru stat.”

„Solicit colegilor să se abţină în a atrage Guvernul demisionar în acţiuni cu tentă electorală şi în a utiliza statutul de membru al Guvernului pentru a pune presiune pe organul electoral.”, a mai spus ministrul.

Într-un comunicat de presă, MAEIE menţionează că hotărârea adoptată în şedinţa extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală, privind constituirea a 139 de secţii de votare în străinătate, nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Totodată, propunerea iniţială de organizare a celor 191 de secţii de votare în străinătate este rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova, a comunităţilor de cetăţeni din afara ţării, precum şi discuţiilor MAEIE cu reprezentanţii societăţii civile. De asemenea, ministerul de externe a examinat favorabil pe 4 iunie curent, demersul înaintat în aceeaşi zi de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secţii de votare.

La acelaşi subiect, într-un comunicat de presă, Guvernul a remarcat că va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral din 11 iulie, atât în ţară, cât şi peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secţiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.

„Suntem nedumeriţi că CEC nu a luat în consideraţie recomandările colegilor noştri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situaţia să gestioneze procesul de vot, în mod special în ţările în care mulţi concetăţeni de-ai noştri nu au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul constituţional de a vota la scrutinul prezidenţial din toamna anului 2020”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pornind de la faptul că CEC are competenţele depline de a decide autonom asupra secţiilor de votare din străinătate, Guvernul încurajează CEC să-şi revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de MAEIE, în mod special în cazul ţărilor unde s-au format cozi şi s-au consumat toate cele 5 000 de buletine de vot, chiar şi înaintea orei închiderii secţiilor de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite