Extrădarea lui Cristian Rizea în România va fi posibilă odată cu adoptarea unei decizii irevocabile a instanţelor din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Rizea
Cristian Rizea

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a venit cu mai multe precizări privind cauza de extrădare a lui Cristian RIzea din Republica Moldova în România, în vederea executării sentinţei instanţelor judecătoreşti române, prin care i-a fost aplicată pedeapsa de 4 ani şi 8 luni privaţiune de libertate.

După recepţionarea cererii de extrădare de la autorităţile române, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a transmis, pe 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chişinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Rizea Cristian, pentru examinare şi emitere a unei decizii în acest sens.

Până în prezent, în cadrul Judecătoriei Chişinău au avut loc nouă şedinţe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaţilor lui Rizea Cristian. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare. Următoarea şedinţă de judecată pe cauza de extrădare este stabilită pentru 28 ianuarie 2022.

Rizea a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chişinău (sediul Râşcani), Decretul Preşedintelui Republicii Moldova privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către Preşedintele Republicii Moldova şi Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluţionată odată cu adoptarea, de către instanţele judecătoreşti naţionale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiţiei din Republica Moldova.

Republica Moldova a informat Ministerul Justiţiei din România despre mersul examinării cauzei de extrădare a lui Rizea Cristian, actualizând informaţia vizând procedura în cauză, prezentată anterior.

Amintim că Ministerul Justiţiei din România a anunţat că a cerut informaţii autorităţilor din Republica Moldova cu privire la stadiul cererii de extrădare a lui Cristian Rizea, formulată de instanţele din România. Informarea  vine în contextul în care, potrivit deschide.md, fostul deputat ar fi rămas fără cetăţenia moldovenească, în urma unei decizii a Curţii de Apel Chişinău. Rizea se sustrage executării unei pedepse de 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Fostul deputat PSD a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor în 2019, însă înainte de pronunţarea sentinţei a plecat în Republica Moldova, unde a obţinut cetăţenia moldovenească. În anul 2020, autorităţile i-au retras cetăţenia, ca urmare a unui dosar penal privind modul în care a obţinut-o, însă nu au fost epuizate toate căile de atac. Astăzi, potrivit presei din Republica Moldova, Curtea de Apel Chişinău a decis definitiv retragerea cetăţeniei.

Tot în 2020, România, prin Ministerul Justiţiei, a solicitat extrădarea lui Rizea. După ce a fugit în ţara vecină, Rizea a publicat o carte în care face mai multe dezvăluiri despre persoane care au ocupat poziţii importante în statul român.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite