Explozia de la Chişinău a adus disperare în rândul rudelor pacienţilor: „N-am crescut copilul ca să-l îngrop”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre persoanele care au avut de suferit în urma exploziei din
Piaţa Centrală a ieşit să vorbească cu rudele. FOTO Adevărul
Una dintre persoanele care au avut de suferit în urma exploziei din Piaţa Centrală a ieşit să vorbească cu rudele. FOTO Adevărul

Nenorocirea din Piaţa Centrală a afectat 17 persoane, provocându-le multiple arsuri ale căilor respiratorii, ale feţei şi ale membrelor. În urma exploziei celor două butelii de gaz, trei persoane se află într-o stare foarte gravă şi au fost transportate duminică, 10 ianuarie, la Bucureşti. Rudele acuză administraţia localului de neglijenţă şi spun că nu-i vor lăsa pe angajatori să scape nepedepsiţi.

În prezent, la Centrul de Combustie din cadrul Spitalului de Traumatologie şi Ortopedie din Chişinău sunt internate zece persoane care au avut de suferit în urma accidentului produs la cafeneaua „La soacră” din centrul Capitalei. Viceministrul Sănătăţii Valentina Rotaru a declarat că dintre cele 17 persoane care au avut de suferit, patru au fost deservite ambulator cu leziuni termice uşoare, fără a fi spitalizate. Cei zece pacienţi internaţi au vârsta cuprinsă între 21 şi 63 de ani şi prezintă arsuri de la 15% la 25% din suprafaţa corpului.

Trei pacienţi au fost transportaţi la Bucureşti

Iniţial, la Centru au fost internate 12 persoane, două dintre care s-au aflat în secţia Reanimare, având arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. A 13-a persoană, aflată de asemenea în stare foarte gravă, a fost internată iniţial la Spitalul de Medicină Urgentă din Capitală. Duminică, 10 ianuarie, o echipă de medici SMURD din Bucureşti, care au acordat ajutor şi victimelor incendiului din Clubul Colectiv, au transportat în România cele trei persoane aflate în stare critică cu o aeronavă a Forţelor Armate Române. Avionul a ajuns în a doua parte a zilei la Bucureşti.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Una dintre pacientele aflate în stare gravă este transportată la Bucureşti. FOTO Adevărul

Soţ şi soţie, afectaţi de foc

Nicoleta Gladiuc este una dintre fetele care a fost transportată de urgenţă la Bucureşti. Ea lucra bucătăreasă în cafeneaua unde s-a produs explozia, iar soţul său, Andrei Arapan, aducea marfă în acest local. Ambii au suferit multiple arsuri, însă starea Nicoletei este mult mai gravă. Andrei urmează să împlinească în următoarele zile 31 de ani, iar soţia sa are 25 de ani. Sunt împreună de şase ani şi lucrau de câteva luni la cafeneaua arsă fără contract de muncă şi fără poliţă de asigurare. „Ei sunt din comuna Ciorescu. Nora Nicoleta este de la Drochia. Peste tot împreună erau, se împăcau foarte bine, n-am avut probleme cu nora. Ei se duceau amândoi la Moscova la lucru, amândoi veneau, strângeau bani să îşi facă ei tot. Au spus că vor reuşi să facă. Şi iată cum au reuşit”, spune îndurerată Maria, mama lui Andrei, care stă de două zile la spital, chiar dacă încă nu şi-a văzut nici feciorul şi nici nora, care a fost dusă la Bucureşti. „Ieri, numai cât l-am văzut pe Andrei că e cu mâinile şi faţa bandajată. Însă cu nora e mai grav. Medicii nu spun chiar de bine”, a adăugat femeia.

Părinţii, indignaţi că medicii vor poliţă

În timp ce discutam cu mama lui Andrei, la spital au ajuns şi părinţii Nicoletei. Mama fetei acuză administraţia localului de neglijenţă. „Las-o să răspundă, să vină la faţa locului să vadă în ce stare e copilul meu. Eu nu am crescut copilul până la vârsta asta ca să-l îngrop. Dă Doamne să fie bine cu toată lumea care a fost la tragedia asta şi cu copilul meu”, ne-a spus printre lacrimi Violeta, mama Nicoletei. Cât a stat la spital, ochii nu i s-au uscat, deoarece medicii i-au spus că Nicoleta are un plămân ars şi nu este conştientă.

Părinţii acestui cuplu au precizat că Nicoleta primea un salariu de peste 2.000 de lei, iar Andrei - aproape 4.000 de lei. Pentru ultima lună aceştia încă nu primise banii.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Doctorul Octavian Cirimpei vorbeşte cu părinţii Nicoletei şi a lui Andrei despre starea acestora. FOTO Adevărul

Pe lângă suferinţile pe care le au atunci când se gândesc la viaţa copiilor, rudele s-au plâns că medicii le-au cerut să procure poliţă medicală pentru pacienţii internaţi. „Ce ceri tu poliţă? Acordă-i omului ajutor, că eu ţi-oi cumpăra şi două poliţe. Dar acum, sâmbăta, duminica, cine mă aşteaptă la oficiu să procur eu de urgenţă poliţă de asigurare?”, se întreba Maria Arapan pe coridoarele spitalului.

Nicoleta, Angelica şi Mariana, fetele cu cele mai multe arsuri

Pe lângă Nicoleta, la Bucureşti a fost transportată şi Angelica, o altă tânără de 25 de ani, care lucra casier în localul din Piaţa Centrală. Mama acesteia este la fel de îndurerată, mai ales când se gândeşte că Angelica are un copil de trei ani şi jumătate. A treia tânără transportată la Bucureşti se numeşte Mariana şi lucra în calitate de spălătoreasă la cafeneaua „La soacră”.

Aceste trei fete au fost afectate cel mai grav, suferind arsuri adânci ale căilor respiratorii, în special arsuri ale plămânilor.

Nu mai este nevoie de poliţă medicală

Deşi în cazul urgenţelor, atunci când viaţa pacienţilor este în pericol, aceştia nu au nevoie de poliţa medicală, statul urmând să achite primele trei zile de spitalizare, ieri, Ministerul Sănătăţii a decis să acopere integral tratamentul tuturor pacienţilor. Costul îngrijirilor medicale oferite celor trei fete transportate la Bucureşti va fi achitat de Ministerul Sănătăţii din România.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Echipa de medici SMURD din Bucureşti au venit după trei pacienţi. FOTO Adevărul

Starea actuală a pacienţilor

Octavian Cirimpei, şeful Centrului de Combustie din cadrul Spitalului de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală, ne-a spus că şase din cei zece pacienţi rămaşi internaţi au suportat intervenţii chirurgicale, fiindcă prezentau arsuri profunde la membrele superioare. „O parte din ei vor rămâne pentru un tratament mai îndelungat. Le vom face autotransplant de piele. O parte din pacienţii mai gravi vor fi transferaţi în saloanele de terapie intensivă pentru a continua tratamentul, însă toţi pacienţii au afectate căile respiratorii”, a precizat Octavian Cirimpei.

Patru din cele 12 persoane internate iniţial la Spitalul de Traumatologie din Capitală aveau poliţă medicală.

Reţineri pentru 72 de ore

Proprietarul cafenelei „La soacră” este firma SRL Andalinet. Aceasta a fost fondată de Andrei Iarîna, fiind administrată tot de el. Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat două cauze penale pe faptul  încălcării regulilor de protecţie a muncii (art.183 Cod penal) şi vătămarea gravă cauzată din imprudenţă integrităţii corporale a persoanelor sau pierderea de către acestea a capacităţii de muncă (art.157 CP). Precizăm că administratorii localului în care s-a produs explozia (soţ şi soţie) au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi şi au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite