Experţi americani: Moldova a scăzut eforturile de prevenire a traficului de fiinţe umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Republicii Moldova nu respectă pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinţe umane. Potrivit centrului internaţional „La Strada”, constatarea se regăseşte în cel mai recent raport lansat de experţi din SUA, care au decis retrogradarea Republicii Moldova la nivelul anului 2010.

 Autorităţile Republicii Moldova nu au depus eforturi sporite în comparaţie cu perioadele anterioare de raportare şi s-au concentrat pe cazuri mai simple de trafic, decât pe cazuri internaţionale complexe, notează „La Strada” într-un comunicat de presă citat de IPN.

În raport se menţionează faptul că anume corupţia din sistemul judiciar a influenţat rezultatele cauzelor. Drept exemplu Centrul „La Strada” aduce cazul unui fost şef al Federaţiei de biatlon din Moldova acuzat, în 2014, de trafic de copii, dar care a fost achitat. Totodată se aminteşte că nu a fost emis verdictul împotriva unui ofiţer de poliţie care se presupune că în 2013 ar fi acceptat mită pentru a-şi convinge colegii să claseze un dosar de trafic de fiinţe umane.

La fel se spune că în această perioadă de raportare nu a fost luată o decizie în cauza împotriva fostului şef al diviziei ministerului de interne pentru combaterea crimei organizate, suspectat de implicare în trafic de fiinţe umane. De asemenea nu a avansat nici urmărirea penală a şefului unei agenţii pentru drepturile omului care ar fi forţat copii să cerşească în Rusia şi nici a executorului judecătoresc care ar fi constrâns două persoane să se prostitueze.

Experţii americani recomandă condamnarea imediată a traficanţilor de fiinţe umane, incluzând oficialii guvernamentali care participă la traficul de fiinţe umane. La fel, autorităţilor Republicii Moldova li se recomandă să scutească victimele traficului de confruntarea cu abuzatorul înainte de începerea unei investigaţii. O altă recomandare vizează instruirea judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova ca aceştia să desfăşoare investigaţiile centrându-se pe interesele victimei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite