Expert politic, despre vizita lui Popescu la Moscova: Dificil de înţeles cum din declaraţii despre „presiuni” s-a ajuns atât de repede la relaţii cu temperatură „călduroasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu si Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Nicu Popescu si Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Expertul politic Dionis Cenuşa a comentat vizita la Moscova a ministrului de Externe, Nicu Popescu, care a avut o întrevedere inclusiv cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Analistul politic consideră că şeful diplomaţiei moldoveneşti „s-a retras de la orice declaraţie critică adresată Rusiei” şi „a spus ceea ce Lavrov şi Rusia au vrut să asculte”.

„Pe de o parte el a lăudat relaţia cu România şi a reiterat că moldovenii vorbesc română. Totodată, Nicu Popescu a declarat că deşi Pactul Ribentropp-Molotov a produs multe consecinţe negative asupra regiunii, guvernarea se focusează pe viitor şi nu vrea să se cramponeze în trecut (în rusă sună mai peiorativ - «закрашиваться» на прошлом). Nu cred că aşa tipuri de declaraţii vor fi acceptate de către România, unionişti şi alţi cetăţeni. Cu toate acestea, Ministrul Popescu a spus că nu există sprijin masiv pentru unionism în ţară şi că “în acest moment” («на данный этап»), acest lucru nu este posibil. Deci, el nu a exclus că unirea poate avea loc (deşi a fugit de răspuns concret). Probabil, crede altfel dar a fost prins pe picior greşit.

El a lăudat relaţia cu Rusia, de parcă criza gazului, embargoul la vinuri şi staţionarea trupelor militare nu ar fi o problemă. Amintesc că Ministrul Spânu în Parlament şi deputaţi PAS au declarat deschis că Rusia a pus presiunea pe Moldova şi a folosit intrumentul gazelor. Deci, există o dualitate în declaraţii şi poziţii din partea guvernării, demonstrată la Moscova de Ministrul Popescu. Apropo, când jurnalistul l-a întrebat că dacă paşapoartele ruseşti în rândul cetăţenilor din regiunea transnistreană sunt o problemă pentru guvernare/Moldova, ministrul a spus că “nu”. Adică paşaportizarea populaţiei din regiunea transnistreană nu este o problemă pentru Sandu/PAS/Guvernare. Acest lucru l-a sugerat Nicu Popescu în interviu.

El a mai spus că Moldova nu este parte a Uniunii Euroasiatice, deoarece nu au fost îndeplinite procedurile de ratificare. Acest lucru se ştie din 2018 încoace, problema este însă în faptul că Uniunea Euroasiatică i-a conferit statutul de ţara observator, care nu implică proceduri la nivel naţional. Un lucru nu-l exclude pe celălalt, iar ignorarea lui lasă subiectul nerezolvat (forţele pro-ruse îl vor exploata oricum).

Da, ministrul a repetat că ţara este neutră şi că trupele militare ruse trebuie să plece, el însă nu s-a opus ideei de a avea pacificatori ruşi. Îmi pare însă mai problematică altă declaraţia a ministrului. El a spus că situaţia este liniştită («спокойная») în regiune, deoarece nu au fost împuşcături din anii 90. Cum poate fi situaţia liniştită când şcolile de predare în limba română sunt hărţuite de regimul separatist, iar drepturile omului nu există ca noţiune practică. Mesajul lui Popescu este îngrijorător, deoarece evită subiecte grave legate de situaţia din regiunea transnistreană. Aparent, el nu a învăţat lecţia din 2019 când a fost condamnat pentru că a declarat că războiul de pe Nistru a fost “unul  civil”.

E ultimul bloc la care vreau să atrag atenţia. Atunci când jurnalistul l-a întrebat de ce rata de vaccinare este scăzută, Ministrul Popescu a spus ca circa 25% este vaccinată (e greşit -  circa 35% din populaţie). De asemenea, el adăugat că unul din motive este dezinformarea fără a spune un singur cuvânt despre propaganda rusească pe subiectul vaccinării. Deci, Ministrul a evitat din răsputeri să spună ceva critic despre presa pro-Kremlin de la Moscova care dezinformează populaţia din Moldova (lucru demonstrat cu evidenţă clară). De asemenea, tot în legătură cu pandemia, Ministrul a spus că migranţii  moldoveni s-ar fi reorientat spre UE în timpul pandemiei. Chiar datele statistice ale Rusiei arată că schimbarea a început să aibă loc mult mai devreme decât pandemia.

 În concluzie, Ministrul a sugerat că deplasarea de la Moscova e un succes. Dificil de înţeles cum din declaraţii despre “presiuni” de la Sandu/PAS şi simpatizanţii lor (inclusiv din sectorul asociativ), s-a ajuns atât de repede la relaţii cu temperatură “călduroasă””, a scris Dionis Cenuşa pe Telegram.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite