Există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale către Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Gazprom
Conducta Gazprom

S.A. Moldovagaz a anunţat miercuri, 12 ianuarie, că există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale. Totodată, Moldovagaz a dat asigurări că, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situaţie.

Moldovagaz a comunicat că negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părţi din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfăşurare cu instituţii bancare cheie din ţară;

„Dificultăţile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situaţia financiară actuală a SA „Moldovagaz””, inclusiv o datorie istorică mare faţă de SAP „Gazprom”, se spune într-un comunicat.

Moldovagaz a anunţat că, la începutul săptămânii viitoare, va avea loc o şedinţă a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăţilor curente pentru livrările de gaze naturale cu adoptarea deciziilor corespunzătoare.

SA „Moldovagaz” a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA şi alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depăşirea situaţiei create.

Potrivit Moldovagaz, preţul de achiziţie al gazelor naturale, furnizate de Gazprom constituie, în luna ianuarie 2022, 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea este justificată prin creşterea cotaţiilor la bursele europene de gaze. În prezent, tariful pe care îl achită consumatorii finali pentru gazele naturale, este de 11,08 lei, cu TVA inclus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite