Ex-deputat: Ameninţările Gazprom privind nerecunoaşterea auditului realizat la Moldovagaz sunt parte a războiului hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Pistrinciuc FOTO IPN
Vadim Pistrinciuc FOTO IPN

Veaceslav Negruţa, membru al Consiliului de Administraţie Moldovagaz, spune că Chişinăul nu va ceda şi va insista pe realizarea unui audit independent la Moldovagaz. Potrivit lui Negruţa, protocolul semnat de Andrei Spînu şi Alexei Miller prevede expres că partea moldovenească este responsabilă de realizarea auditului, notează IPN.

În acelaşi timp, comentatorii politici spun că nerespectarea protocolului semnat între părţi ar putea fi subiectul unui dosar într-un arbitraj internaţional.

Veaceslav Negruţă, membru al Consiliului de Administraţie Moldovagaz, vine cu o reacţie după ce Gazprom a acuzat Republica Moldova de abordare unilaterală privind realizarea unui audit independent a datoriilor Moldovagaz. Gazprom ameninţă Chişinăul că rezultatele auditului organizat fără participarea părţii ruse ar putea să nu fie aprobate de Consiliul de Observatori al Moldovagaz.

„Potrivit protocolului semnat, partea moldovenească este abilitată cu această funcţie de a organiza un audit independent al datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom. Este stipulat că raportul final al auditului urmează să fie discutat la Consiliul de Observatori. Auditul independent este atribuţia părţii moldoveneşti. Prin partea moldovenească se înţelege clar Guvernul Republicii Moldova, nu Moldovagaz. Respectiv, încercări de a discuta această prevedere au fost de mai multe ori, de aceea noi am decis să nu ne prezentăm la ultima şedinţă a Consiliul de Observatori pentru a nu asigura cvorum, ca acţionarul majoritar să ia decizii, iar noi să-i asigurăm cvorum”, a spus Veaceslav Negruţa în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comentatorii politici de la Chişinău spun că atitudinea Gazprom faţă de Republica Moldova este una previzibilă şi reprezintă un element al războiului hibrid.

„Pe lângă faptul că există un acord clar care stipulează realizarea acestui audit, Gazprom zice că nu-l va recunoaşte. Putem ajunge şi la judecată, inclusiv, la arbitraj internaţional. Dincolo de aspectele tehnice, este partea politică şi geopolitică. Federaţia Rusă, pe de o parte, solicită respectarea contractului cu livrarea plăţilor în avans, dar, pe de altă parte, ea nu respectă prevederile din acord. Nu cred că cineva se va mira în Europa sau pe planetă de acest comportament al Gazprom. Este cunoscut la nivel internaţional că această companie, pe lângă faptul că livrează gaze, face politică. Comportamentul Gazprom este parte a războiului hibrid”, a spus comentatorul politic, ex-deputatul Vadim Pistrinciuc.

Potrivit protocolului semnat în octombrie 2021 dintre Guvernul Republicii Moldova şi concernul rus Gazprom, calendarul de achitare a datoriilor Moldovagaz urmează a fi stabilit după efectuarea unui audit independent la Moldovagaz.

Concernul rus Gazprom deţine 50% dintre acţiunile Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova prin Agenţia Proprietăţii Publice deţine 35,3% din acţiuni, iar regiunea transnistreană – 13,4%, pe care le gestionează tot partea rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite