Ex-administrator special al Unibank, trimis în judecat în dosarul fraudei bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Unul din dosarele penale denumite generic „frauda bancară a mijloacelor băneşti garantate de stat” a fost trimis în judecată. Este vizat administratorul special al Unibank, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 de milioane de lei – mijloace băneşti din contul garanţiilor de stat, transmite IPN.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale precizează că a fost dovedită implicarea funcţionarului din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, desemnat să administreze Unibank, în comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizaţii criminale. Potrivit legii, infracţiunea incriminată se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Inculpatul deţinea funcţie de conducere la BNM în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank. El urma să redreseze situaţia financiară precară din cadrul băncii, rezultată din „frauda bancară”.

Administratorul a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia specială, faptul că peste 75 de milioane de lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocaţi, provin atât de la persoane afiliate băncii, cât şi din frauda bancară de la Banca de Economii. Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor. Şi pentru că în acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberaţi din contul garanţiilor de stat.

Potrivit PCCOCS, fapta a fost comisă în condiţiile în care informaţia cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea şi ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.

Acţiunile persoanelor juridice şi fizice afiliate băncii prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor băneşti furate sunt investigate într-un dosar separat.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri