EDITORIAL „Sportivii“ Timofti şi Filat, alături de Cristina Iovu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia a început spectacolul sportiv de la Londra şi surprizele au început să curgă spre Chişinău.

Mai întâi, o puştoaică de la Buiucani ne-a făcut să ne adunăm în faţa televizoarelor şi să ţinem pumnii pentru Republica Moldova, lucru care se întâmplă foarte rar. În timp ce noi urmăream cu gura căscată cum Cristina Iovu se bătea pentru o medalie, în faţa ochilor ne-a apărut feciorul preşedintelui ţării, Nicu Timofti. La început n-am înţeles nimic, am crezut că-i o nălucă. Am continuat să scandăm: „Hai, Cristina!" şi Cristina a ţinut haltera de 120 de kilograme în mâini, iar noi ne-am bucurat sincer şi pentru ea, şi pentru ţara noastră.

Am aflat câteva clipe mai târziu că Nicu, fiul preşedintelui, vedetă la un post privat de televiziune, este mai nou ofiţer de presă la Comitetul Naţional Olimpic şi că în această calitate a plecat în delegaţia oficială la Olimpiadă. Mirarea nu avea să fie aşa de mare dacă cu o zi înainte, la ceremonia de deschidere, camerele nu ne arătau un alt fiu special din ţara noastră dragă. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Igor Volniţchi, susţine că Luca Filat nu a fost inclus în delegaţie, ci a mers la Londra ca însoţitor al tatălui său şi că acest lucru era prevăzut în protocol. De asemenea, Volniţchi spune că, deşi Vlad Filat a participat în calitate de premier, a suportat personal toate cheltuielile de deplasare ale lui şi ale fiului său, Luca. Îi credem pe bune, până nu avem probe contrare şi nu vedem lista delegaţiei oficiale publicată. Nedumeririle legate de Nicu Timofti însă rămân valabile. O fi omul în concediu pe banii statului? De, e fiu de preşedinte, totuşi!..

Reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului susţin că statul a cheltuit vreo cinci milioane de lei pentru pregătirea lotului naţional de Olimpiadă, precum şi pentru deplasarea sportivilor, a ziariştilor, antrenorilor şi oficialilor la Londra, dar că aceşti bani sunt gestionaţi de Comitetul Naţional Olimpic. Funcţionarii afirmă că acest ONG a făcut şi lista delegaţiei, pe care doar câţiva oameni o cunosc.

Îmi pare rău doar că performanţa Cristinei Iovu este umbrită de aceste înţelegeri urâte, cu soţii şi feciori căraţi pe bani publici la Olimpiadă. Această fată merită toate primele din lume, ca şi toţi sportivii moldoveni de altfel. Ea locuieşte într-o cameră de cămin cu sora ei şi mama lor, iar tot ce a realizat în sport a făcut cu multă dăruire şi nebunie frumoasă. Ei trebuie să-i mulţumim că a câştigat acolo şi pentru că a promovat ţara noastră în lume şi, desigur, antrenorilor şi tehnicienilor care au descoperit-o şi au crescut-o campioană.

Sper ca şi alţi moldoveni să fie la fel de bătăioşi ca ea în marile arene ale lumii. La fel cum îmi pun mari speranţe şi în campionul mondial Victor Mihalachi, băiatul de la Ungheni care va concura pe 7 august pentru România la Londra. Ştiţi de ce a plecat Mihalachi, dar şi mulţi alţi canoişti, din ţară? Pentru că şi la alte deplasări şi campionate în lot au fost incluşi cunoscuţi şi rude de-ale nu ştiu cui. Ani de-a rândul puţinele mijloace alocate sportului au fost gestionate netransparent, iar aceşti copii fanatici, uneori, nu aveau nici bani de mâncare. Ei însă au continuat să facă ceea ce ştiu mai bine şi unii dintre ei au urcat şi pe podium. Bravo, Cristina! Bravo, băieţi! Noi vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi. Păcat că feciorii unora au mai mult tupeu decât voi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite