EDITORIAL În numele trandafirului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt frumoşi şi buni ca pâinea caldă, „fac lucruri plăcute în doar patru zile" şi mai au şi o faţă nouă. Cu aceste vorbe se laudă democraţii după un congres ce promitea să fie unul revoluţionar. Grandioasa întâlnire de la Operă s-a terminat doar cu dispariţia a două frunzuliţe de pe sigla formaţiunii.

Membrii PD vor să ne convingă că sunt altfel decât erau până mai ieri. Poate au dreptate, dar evenimentele din ultima vreme demonstrează contrariul. Deocamdată, doi „trandafiri" din grădina democraţilor, amândoi din zona de business, - Valeriu Guma şi Vlad Plahotniuc - au făcut în ultima săptămână o imagine nu tocmai bună Republicii Moldova (şi formaţiunii lor) şi nici nu s-au obosit să dea explicaţii societăţii.

Primul a fost condamnat la patru ani de închisoare în România pentru mituirea unui funcţionar, iar cel de-al doilea, care este şi şeful tuturor reformelor de la PD, are probleme judiciare în instanţele din Marea Britanie în legătură cu preluarea prin tertipuri a unor pachete de acţiuni ale unor companii din Moldova. Ambii, în ieşirile lor publice, se scuză însă că au imunitate. Mai mult, politicianul cu dublă identitate Plahotniuc/Ulinici a ameninţat că nu va mai tolera ca cineva să-i terfelească imaginea. Iată că aceşti democraţi şi reformatori vor să modernizeze clasa politică la Chişinău...

Abia aştept să văd dacă deputatul Guma va sta la închisoare sau va fugi de pedeapsă. În mod normal, în cazul în care rămâne în vigoare după examinarea la Curtea Supremă, decizia va fi valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene. Acelaşi lucru e şi în cazul Plahotniuc, dacă instanţa din Marea Britanie va demonstra vinovăţia milionarului moldovean convertit în politician. Când a ieşit din umbră, „păpuşarul" a fost acuzat că a intrat în politică pentru a se proteja prin imunitate. Până astăzi, controversatul om de afaceri, care a lucrat ani la rând cot la cot cu Oleg Voronin, nu a oferit alte motive credibile care să explice de ce face binefaceri şi-şi lustruieşte imaginea.

Nu cred că politicienii făcuţi din asemenea stofă vor promova membrii PD din teritoriu, dar şi un model de conducere colectivă, aşa cum au vorbit frumos de la tribună. Mă întreb doar: dar până sâmbătă cum a fost? Şi domnul Diacov nu are nimic de replicat? La fel, am dubii că acţiunile celor doi „trandafiri" vor aduce bunăstare cetăţenilor.

Dacă ar fi veritabili social-democraţi, de tipul celor scandinavi, ar face un pas înapoi, retragându-se din tumultoasa activitate politică până la finalizarea anchetelor, pentru ca nici imaginea PD, nici cea a Republicii Moldova să nu aibă de suferit. S-ar duce la instituţiile de drept de la noi (care, apropo, au luat apă în gură) şi ar cere ca acestea să se autosesizeze şi să-i ia la puricat. La noi însă se face orice în numele trandafirului. Şi procurorul general ştie asta cel mai bine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite