Economist: Într-un an, exporturile moldoveneşti au crescut cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mere moldovenesti

În luna mai anul curent, exporturile moldoveneşti a constituit 416 milioane de dolari, ceea ce este un record absolut pentru Republica Moldova. În valoare anuală, exporturile au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, cu 50% sau cu 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când ele au fost de doar 2,6 miliarde USD, influenţate negativ de COVID-19, scrie expertul economic Veaceslav Ioniţă, într-o analiză, transmite IPN.

Potrivit expertului, creşterea fără precedent a exporturilor se explică prin trei factori de bază. „Creşterea exporturilor producţiei agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creştere fără precedent în istoria ţării. Această creştere se vede începând cu luna octombrie 2021”, precizează el.

Al doilea factor este producţia agricolă din stânga Nistrului, care este exportată ca producţie a Republicii Moldova. „Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina”, specifică Veaceslav Ioniţă.

Re-exportul producţiei din Ucraina este cel de-al treilea factor, care a contribuit la creşterea record a exporturilor moldoveneşti. „Odată cu începutul războiului din Ucraina, o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantităţi neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sunt importate, apoi reexportate”, menţionează el.

Potrivit expertului economic, în valoare anuală, exporturile nu doar au crescut cu 50% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde de dolari. Veaceslav Ioniţă atenţionează că, „dacă Moldova nu va pune piedici agenţilor economici din stânga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spaţiul economic unic naţional, atunci exporturile noastre în acest an uşor pot ajunge la 4,5 miliarde USD”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite