Donaţie de calculatoare la Biblioteca Municipală „B. P. Haşdeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima Doamnă la inaugurarea sălii de literatură. FOTO Alexandru Tarlev
Prima Doamnă la inaugurarea sălii de literatură. FOTO Alexandru Tarlev

Biblioteca Municipală „B. P. Haşdeu” dispune de un lot de zece calculatoare , donate de către Agenţia Turciei de Cooperare Internaţională în Republica Moldova (TIKA). Panglica sălii dotate cu aceste dispozitive a fost tăiată ieri, de către Prima Doamnă, Margareta Timofti şi vicepreşedintele TIKA, Ali Maskan.

Acest eveniment face parte din campania de susţinere a Sălii de literatură în limba engleză, deschisă cu susţinerea Primei Doamne, Margareta Timofti. Donarea celor zece calculatoare reprezintă o continuare a proiectului, deoarece, până în prezent, Biblioteca Municipală „B. P. Haşdeu” a primit o donaţie de peste 4000 de cărţi în limba engleză. Directorul bibliotecii, Mariana Harjevschi spune că au primit şi anterior susţinerea Ambasadei Turciei, care a oferit o donaţie de carte, în urmă cu o jumătate de an.

„Situaţia bibliotecilor se stabilizează încet”

Prima Doamnă, Margareta Timofti a menţionat în cadrul evenimentului că „Ambasada Turciei, oferă cetăţenilor Republicii Moldova, atât susţinere în domeniul educaţiei şi culturii, cât şi susţinere în domeniul binefacerilor”. Tot ea susţine că colaborează cu Fundaţia pentru Cultură şi Carte Românească, care oferă loturi de cărţi în limba română, care sunt ulterior donate bibliotecilor din mediul rural, unde situaţia este mai dificilă. Prima doamnă consideră totuşi că există o evoluţie în dotarea materială a bibliotecilor. „Situaţia se stabilizează încet. Statisticile arată că 30% din cărţile din Republica Moldova sunt în limba română. Nu e suficient, dar există îmbunătăţiri ,faţă de timpurile când existau 95% literatură rusă”. Margareta Timofti preferă să precizeze online informaţia reţinută incomplet, dar „lectura pentru suflet o regăseşte în cărţi”.

biblioteca municipala hasdeu foto alexandru tarlev

Moldovenii au talent la limbile străine

„Am avut mai multe proiecte în multe ţări ale lumii, dar prioritar pentru noi au fost întotdeauna proiectele din domeniul învăţământului, culturii şi tehnologiilor informaţionale” a declarat vicepreşedintele TIKA, Ali Maskan. Prezentă la eveniment, Banu Kartal, soţia Ambasadorului Turciei în Republica Moldova a menţionat că cetăţenii moldoveni manifestă un talent aparte pentru limbile străine şi o va susţine şi în continuare în toate proiectele pe Prima Doamnă, Margareta Timofti.

O bibliotecă modernă, pe măsura aşteptărilor

Directorul Bibliotecii Municipale „B. P. Haşdeu” spune că pe lângă conexiunea la reţelele internet a calculatoarelor, îşi propune să ofere şi accesul la baze de date: „O bibliotecă modernă înseamnă o bibliotecă care este pe măsura utilizatorilor săi”. În urma acestor donaţii, Mariana Harjevschi speră ca locuitorii oraşului să exploateze la maxim aceste calculatoare „la care vor avea toată liberatea. Îmi doresc ca Biblioteca noastră, care are zilnic câte 500-600 de vizitarori, să fie pe măsura aşteptărilor celor care vin aici. Sper ca aceste calculatoare să fie cât mai accesate, atât pentru cultura generală, cât şi pentru interesul academic. De asemenea, sper să beneficieze şi alte biblioteci de acelaşi sentiment de bucurie pe care îl avem noi astăzi”.

Proiectul a fost iniţiat împreună cu Fundaţia „Moldova AID” din Carolina de Nord şi SUA, şi sprijinit de Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite