Domnica Manole: Limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnica Manole

Preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, consideră că, timp de mai multe decenii, în teritoriul pe care se află astăzi Republica Moldova, limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita, deşi era vorbită de majoritatea cetăţenilor de aici, transmite IPN.

Într-un mesaj cu ocazia Sărbătorii Naţionale  Limba Noastră, Domnica Manole a spus că, în ultimii ani, problema statutului şi a forţei juridice a limbii a fost abordată şi la Curtea Constituţională, care a oferit soluţii conforme cu spiritul Constituţiei şi al Declaraţiei de Independenţă.

„Le adresăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova felicitări cu ocazia sărbătorii Limbii Române. Limba unui popor reprezintă unul dintre elementele principale ale identităţii sale naţionale. […] Nu ne rămâne decât să depunem eforturi să vorbim şi să scriem corect în limba română şi să o preţuim”, se arată în mesajul semnat de Domnica Manole, de pe pagina web a Curţii Constituţionale.

Articolul 13 din Constituţie prevede că în Republica Moldova, „limba de stat este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire e prevăzută în Declaraţia de Independenţă, act care prevalează în raport cu Constituţia.

Astăzi, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituţie, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaşte cum şi când se vor găsi voturi, deşi iniţiativa este frumoasă şi şi-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite